Дан државности Србије у Конгресној библиотеци у бојама Мачве

У уторак, 11. фебруара, у Вашингтону је обележен дан који подсећа на два српском националном бићу важна Сретења, 1804. и 1835. године.

Завидан број званица испунио је "Members Room" у Конгресној библиотеци. Звучних имена из света дипломатије и представника невладиних и међународних организација и српске заједнице беше толико да би набрајање потрајало, па ћемо поменути само домаћина пријема, Његову екселенцију амбасадора Србије у Америци Ђерђа Матковића, који их је све срдачно дочекао и поздравио.

У календару наше државе овај велики датум не би био прослављен достојно да се фолклору не даје на посебном значају. Да тако буде и у престоници САД побринула се позната баштинарка и колекционарка Биљана Реган са своје три сараднице, Наташом Дабетић, Јеленом Милошевић и Невеном Топаловић, и супругом Џоном, који је водио рачуна о озвучењу, али и да се сваки тренутак брижно фотографски забележи.

Четири Српкиње оденуле су за ову прилику костиме из Мачве и околине, јер они, како кажу, најверније и најпотпуније презентују њихову земљу. Биљана је представила ношњу старијих удатих жена, Наташа Поцерине, Јелена је показала на који начин су се некада облачиле младе, а Невена девојке. У рукама су носиле искључиво природно цвеће, а на прсима аутентичне златнике, сведоке давних времена.

Уз адекватан музички и гастрономски део сретењског сусрета у Конгресној библиотеци, комади платна, сукна, злата, коже... и душе из колекције Биљане Реган успешно су употпунили и улепшали прославу Дана државности Србије, као и утиске присутних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво