У Бечу на Сретење о Лесковцу и модерној Србији

Поводом празника Сретење, у организацији бечке "Просвјете", 15.фебруара у Саборном храму Св. Саве у Бечу одржана је свечаност и промоција књиге „Традиција и модернизација: Лесковац и нови крајеви“. Гост је био аутор књиге, новинар и публициста, др Зоран Ракић. У програму су учествовали Мали хор "Просвјете" и флаутисткиња Емина Кокорић.

Промоцији су присуствовали чланови дипломатског кора, конзули Амбасаде Републике Србије у Бечу Стана Кончаревић и Милица Вучковић, затим конзул Амбасаде БиХ у Бечу Даворка Самарџија, представници Организације српских студената у иностранству (ОССИ), свештенство храма Светог Саве, представници српске заједнице.

 

После промоције уследила је дегустација врхунских вина ''Винарије Микић''.

Професор Срђан Мијалковић, председник бечке ''Просвјете'', иначе пореклом Лесковчанин, истакао је отварајући овај скуп да је књига драгоцени допринос проучавању настојања нововековне српске државе да покретањем модернизацијских процеса направи отклон од тегобне прошлости.

Он је оценио да је један од бисера у низу модернизационих успеха и напретка српске државе управо привредни и друштвени узлет Лесковца, иако је овај град, као и остали у Новим крајевима, ушао у државни оквир Србије са закашњењем од скоро пола века.

Осим о изводима из ове књиге, која исцрпно даје и политиколошко-социолошки преглед околности које су претходиле модернизацијском узлету Лесковца и југа Србије, др Зоран Ракић је говорио на овом скупу и о модернизацијском путу и историји Србије, као једне од младих балканских нација 19. века.

"Пресудну улогу у модернизацији балканских нација, па и српске, имала је држава. Она је била једини модернизатор, са мањим или већим успехом, у зависности од периода у којима су доминирале поједине политичке опције. Ипак, Србију је, у највећој мери, обликовала политика тада актуелних власти, иако се савремени аутори слажу у оцени да је ту реч о модернизацији без модерности, односно инсистирању на њеној технолошкој димензији, што је касније ипак условило значајан економски, социјални и културни напредак целог тадашњег друштва", казао је Ракић.

Бројна питања и коментари радознале публике представљала су други део промоције, који је показао да за ову тему влада велики интерес.

На крају, представник студената из ОССИ, Милош Николић, поздравио је присутне и истакао одличну сарадњу са Просвјетом, изразивши наду да ће и будући пројекти протећи у заједништву и овако доброј и позитивној атмосфери.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи