Сретење у Бечу: Свечаност поводом Дана државности Србије

Поводом Дана државности у Бечу је, у свечаној Софијиној сали, организован пријем на којем је било присутно око 500 званица.

Амбасада Републике Србије у Аустрији и Мисија при међународним организацијама приредиле су у четвртак 13. фебруара 2020. године у Бечу пријем поводом предстојећег државног празника Сретења.

Честитке поводом Дана државности примали су амбасадор Србије Небојша Родиц́ са супругом Јаном, Роксанда Нинчић амбасадорка при ОЕБС и међународним организацијама, као и потпуковник Жељко Босанац, изасланик одбране Републике Србије у Републици Аустрији.

За ову прилику, Амбасадор Родиц́ и његова супруга Јана обукли су народну српску ношњу, што је изазвало велике симпатије свих присутних.

Међу званицама су били  дипломатски представници свих најзначајних земаља и мисија у Аустрији, војни изасланици, представници политичких и културних институција, медија и српске дијаспоре.

Пријему су присуствовали амбасадори Босне и Херцеговине, Русије, Јапана, Шри Ланке, Палестине, Бразила, Ирака, Бангладеша и многих других земаља.

Пријем је почео химнама Србије и Аустрије, које су отпевали Јелена Крстић и Александар Станковић, а у наставку присутнима се обратио амбасадор Србије у Аустрији Њ.Е. Небојша Родић. Он је у свом обраћању нагласио значај великог празника и важност сарадње Србије и Аустрије.

 

„Званичну дипломатску сарадњу, Србија и Аустрија су успоставиле 1836. године. Историјски гледано, сарадња и блиски односи између српског и аустријског народа , према званичним документима који се налазе у Бечу, почела је пре три и по века, 1670. године, када је аустријски цар Леополд Први дозволио Србима да у царевини посредују између Истока и Запада", рекао је амбасадор Родић.

„Међусобна сарадња између Републике Аустрије и Србије из године у годину расте и томе доприносе како српски грађани који живе и раде у Аустрији, тако и аустријске фирме које послују у Републици Србији. Оваква привредна сарадња резултат је пре свега добрих политичких и билатералних односа, који су резултат промена које су у Србији наступиле након 2012. године. Лични односи пуни уважавања и коректно политичко сагледавање европске и светске глобалне политике, најважнијих политичких функционера Србије, дају снагу и подстицај за даљи напредак" истакао је Родић.

Присутнима су се обратили и Роксанда Нинчић, амбасадорка Србије у ОЕБС-у и међународним организацијама у Аустриј и Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

У музичком делу програма учествовали су професор и доктор хармонике  Јовица Ђорђевић, са сином Стефаном и ћерком Нином.

У неформалном делу пријема послужени су српски специјалитети и вина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво