Ивана Жигон и Косовски божури на Светосавској академији у Инзбруку

У недељу, 26. јануара, дан уочи Савиндана, у Инзбруку је одржана прва Светосавска академија, на којој су специјални гости били Ивана Жигон и Косовски божури.

Светосавску академију под насловом "Ускликнимо с љубављу..." приредила је Српска православна црквена општина Инзбрук уз подршку Српске православне омладине Инзбрук (СПОЈИ) и Кола српских сестара, уз учешће једног дела клубова из Тирола и вероучитеља и родитеља са својом децом.

Након Свете Литургије у новој цркви, која је добијена као поклон од монашког реда Редемпториста, града Инзбрука и покрајине Тирол 2019. године, велики део присутних парохијана упутио се ка сали "Јегерхајм", која је била премала да прими све госте, где је све припремљено за светосавску свечаност и ручак.

Отац Александар је на самом почетку Академију благословио молитвом, те је на бини са свим учесницима програма пререзао славски колач. После тога је Владимир Влајић, један од оснивача хуманитарне организације СПОЈИ, у улози водитеља програма представио редослед и испричао неколико речи о значају Крсне славе и Светог Саве за српски народ.

Програм је започет монологом о Светом Сави у извођењу Павла Станића, студента теологије на Универзитету у Београду, који је иначе парохијанин инзбрушки.

Главни део овогодишње Светосавске академије представљао је наступ Иване Жигон и Косовских божура, који су извели неколико песама о Светом Сави, Косову и Метохији и Црној Гори. На гостовање Косовских божура се дуго чекало, па је наш народ у Инзбруку и Тиролу био веома срећан што присуствује наступу Иване Жигон и Косовских божура, у саставу: Ивана Жигон, Ивана Стевић из Грачанице, Мирјана Бараћ из Приштине, Маја Радић из Ораховца, као и Предраг Радисављевић из Пећи, светски првак на хармоници у Шангају 2011. године. 

Сви гости су са великом пажњом, у тишини, пратили сваку реч и покрет извођача на бини. Највеће признање Ивани Жигон и Косовским божурима су биле искрене сузе како женске тако и мушке публике, јер су јој пренели емоцију и допрли до срца свих присутних. Завршили су песмом "Догодине на Косову" и позивом да сви заинтересовани са Косовским божурима и организацијом СПОЈИ, већ ове године крену на Косово и Метохију у склопу хуманитарне акције, коју ће СПОЈИ уз Божију помоћ на лето спровести у дело као и сваке године до сада.

Наставак програма су означили наступи фолклорних група КУД-а "Ђурђевдан", КУД-а "Острог" и КСУД-а "Братство" из Инзбрука и СПКУД-а "Вук Караџић" из Шваца, коју су свима представили шопске игре, игре из Црне Траве, Лесковца, околине Бољевца, као и из влашког краја.

Посебну тачку је извела Теодора Живковић из Београда, гошћа КУД-а "Ђурђевдан", која је отпевала песму "Уснила је дубок санак са Косова Рада" што је публика такође сјајно прихватила, а имала је и срдачну подршку од Косовских божура, који су у том тренутку већ били међу публиком.

Поред врло лепог и несвакидашњег културно-уметничког програма свим гостима је приређен врло укусан ручак за који су се потрудили представници КУД-а "Острог", као и женски део окупљен око Кола српских сестара и СПОЈИ-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво