У Просвјетиној школи у Бечу прослављен Савиндан

У недељу, 26. јануара, у просторијама Удружења Срба у Аустрији у Бечу, одржана је традиционална, празнична Светосавска приредба. Ђаци Просвјетине Школе српског језика су све присутне импресионирали својим изведбама, и своје наставнице, које су припремиле целокупан програм, учинили јако поносним. Препуна сала је одјекивала од аплауза поносних родитеља и бројних гостију.

Срђан Мијалковић, председник Просвјете, је поздравивши присутне, подсетио на значај ове школе, и на то колики труд у све ово улаже цела Просвјета, а највише наставнице које предају у њој. Подсетио је и на то да у Просвјети сви помажу несебично и од срца да школа расте и развија се, али истакао да је већа подршка институција неопходна за одрживост овог пројекта.

„Окупили смо се овде у Српској кући у Бечу у Удружењу Срба у Аустрији, да заједно са нашом децом прославимо Савиндан на правом месту. Ову прославу наша деца из Аустрије посвећују својим вршњацима у Црној Гори, јер, као што се разреди наше школе налазе у просторијама наших, српских цркава овде, желимо да и наши другари у Црној Гори могу да несметано посећују своје храмове, да расту и да се духовно образују у српским црквама на том простору, и да им то нико не може одузети и забранити! Ми смо срцем уз њих и имају нашу подршку!" обавестио је присутне Мијалковић.

„Свети Сава је школска слава коју сва српска деца треба да славе, где год да се налазе. Зато смо ми, вођене вишим циљем, са задовољством припремиле ђаке и организовале целокупан догађај. Понекад ни саме нисмо свесне колико, учећи ове ђаке српском језику и култури, заправо чинимо велику ствар за њих и будућност наше заједнице у Бечу.", истакла је Весна Шпирић, наставница у Школи српског језика.

Сам почетак приредбе је остао упечатљив јер је више од 100 ученика на бини отпевало Химну Светом Сави. Након тога су се ређале рецитације разних аутора посвећене овом свецу. Ђаци су извели и неколико скечева и тако показали своју маштовитост, а наступио је и Мали хор Просвјете под вођством Вере Симић, уз пратњу Симе Симића . Наставнице Весна Шпирић, Александра Танасковић, Сузана Миловановић, Јована Митић и Ивана Миловановић су с радошћу припремиле целокупан програм и захвалиле се родитељима на помоћи и подршци.

Ово је само један у низу Светосавских догађаја у Бечу, али је један од најважнијих јер су учесници била деца, чији је Свети Сава и заштитник. Председник Просвјете, тим школе, наставнице и родитељи се надају да ће прослава Светог Саве у Школи српског језика наставити традицију, и да ће сваке наредне године химну Светоме Сави певати све већи број ђака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво