Књижевно вече Пеђе Ристића у Цириху

У Зеленој сали градске куће Volkshaus, у организацији Радио Круга, одржано је ауторско вече књижевника Пеђе Ристића, који скоро две деценије живи у Базелу, у Швајцарској. Повод је његов најновији роман "Ковш" у коме се опиисују путешествије чиније Ковш чији је дизајнер био чувени Феберже.

У царској Русији, у сâм сутон царске династије, када уважени драгуљар Фаберже креира сребром уметност за елитни царски пук, не знајући да ће његово дело прошетати путевима Господњим, од европских раскршћа, до нишке калдрме, па све до тачке где се круг путешествија затвара повратком на место злочина или полазну тачку.

Прича о Ковшу вратила је све присутне у времеплов.

„Ова прича је инспирисана стварним људима, предметима и дешавањима... Протеже се између Истока и Запада ‒ од емоције, преко празноверја до разборитости, од вотке, преко ракије до вискија ‒ типично балкански ‒ тамо-амо по XX веку", каже аутор романа Пеђа Ристић. 

Наравно, поменуте су и остале књиге аутора. Одломке из романа читала је Маја Капор док је у музичком делу наступио Ненад Јањић.

Пеђа Ристић је и члан Удружења српских писаца Швајцарске тако да су, поред бројне публике, ово вече увеличали и чланови Удружења.

Председник Удружења српских писаца, Милисав Ђурић тако ђе се обратио публици и аутору са речима хвале о новом делу Ристића, а радио Кругу се захвалио на медисјкој подршци коју Круг пружа уметничкој сцени.

Пеђа Ристић је рођен у Београду 1953. где је дипломирао на Електротехничком факултету. Радио је као ИТ аналитичар, консултант, директор и маркетинг стручњак у Србији, Чехословачкој, Аустрији, Русији, Енглеској и Америци пре него што се коначно 2002. населио у Базелу у Швајцарској, где је био на позицији ИТ менаџера у фармацеутској фирми Хофман ла Рош. Поред основне струке, бавио се компоновањем, писањем песама, организацијом забавних догађаја, глумом и певањем.

Седамдесетих је компоновао хит композицију „Горо моја" са групом „Заједно" и друге шлагере као и мјузикл „Слободанка" на студентске теме. Певао је у Атељеу 212 у рок-опери „Исус Христос Суперстар" и саставио музику за два омладинска слета почетком осамдесетих.

Отишавши из Југославије око њеног распада, објавио је аутобиографски роман „Пијанино у блату" (Прометеј, 1998.) о интелектуалцима који масовно напуштају домовину. Крајем 2017. објавио је свој други роман „Срећан човек" (Чигоја, 2017) о македонским Јеврејину који јаком, позитивном вољом и веселом природом успева да прегрми недаће XX века. У лето 2018. објавио је збирку песама „Гитара у снегу" а 2019.

Креативна радионица Балкан објавила је трећи Пеђин роман „Ковш" о путовању велелпне србрне Фаберже чиније кроз XX век. На свом путу ковш пролази кроз Европу у превирању и дотиче многе људе и сведочи о драматичним догађајима.

Пеђа свира гитару и пева, неколико година је водио акустичарски трио „3 Лафа". Издао је неколико музичких дискова. Од лета 2016. је у пензији и за себе каже да је писац са пуним радним временом; пише нове романе у Базелу, Београду и Херцег Новом.

Промоције књижевног дела Пеђе Ристића одржаће се и 24. јануара у Базелу и 14. фебруара у градској библиотеци Фрауенфелд у организацији Сербика кафеа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво