Биста Николе Тесле откривена у Братислави

На иницијативу председника Удружења Срба у Словачкој Станета Рибича, у згради Радио-телевизије Словачке откривена је биста Никола Тесле.

Бисту, један од тридесет споменика Николе Тесле у свету, извајао је вајар Ђорђе Лазић Ћапша из Сремских Карловаца, а излила у бронзи ливница "Станишић" из Новог Сада. На предњој страни постамента пише: "Никола Тесла 1856-1943". На левој страни постамента је текст аутора Марка Лопушине:

"Никола Тесла, човек који је створио будућност човечанства. Светски научник, српског порекла, проналазач чија је велика замисао обртног магнетног поља, један од највећих изума људске маште у историји. Геније, који нам је подарио светлост, електричну и космичку енергију. Визионар планете Земље."

Отварању су присуствовали државни секретар Министарства културе и информисања Републике Србије Александар Гајовић, амбасадор Србије у Словачкој Момчило Бабић, покрајински секретар за културу и образовање Драгана Милошевић, генерални директор Радио-телевизије Словачке Јарослав Резник, ректор Словачког техничког универзитета Мирослав Фикар, директор Архива Војводине Небојша Кузмановић, директор покрајинског Завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, многобројни гости из српских удружења широм света, међу којима и Жељко Вранеш из Лондона, члан председништва Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре, Милорад Самарџија, председник удружења А:култура из Беча.

Догађају је присуствовао и градоначелник Великог Међера, града у коме се налази једна од највећих српских гробница из Првог светског рата (око 6000 страдалих).

На иницијативу Станета Рибича гробље ће бити обновљено. У току је рестаурација, а плоче са именима страдалих биће откривене у априлу ове године. Иако се гробље води као војно, на том месту животе је изгубио велики број жена и деце.

Програм су оплеменили проф. Миодраг Близанац, етно појац из Новог Сада и А:музика оркестар, чланови удружења А:култура из Беча.

Удружење Срба из Словачке подигло је у граду Модри споменике Јовану Јовановићу Змају и Доситеју Обрадовићу. Стане Рибич је иницијатор и да се у Новом Саду подигине нови споменик Николи Тесли.

 

 

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво