Млади чувари српске народне културе

Поводом литерарног конкурса „Млади чувари српске народне културе“ који је расписао Огранак Вукове задужбине „Чувари дела Вука Караџића” из Чачка, радови ђака из Париског региона понели су специјалну диплому.

На литерарни конкурс "Млади чувари српске народне културе" који је расписао Управни одбор Удружења "Чувари дела Вука Караџића" и Град Чачак (у сарадњи са Вуковом задужбином), из Париског региона послата су 34 рада.

Теме конкурса урађене су уз подршку породица јер су ђаци истраживали старе речи и приче из српских крајева.

„Српска допунска школа у Француској као свој примарни циљ има неговање српског језика, традиције и културе као и развијање љубави према српском језику као специфичном националном обележју.

Ученици српске допунске школе у Париском региону у великом броју су се одазвали на конкурс „Млади чувари српске народне културе". Ученици су били крајње заинтересовани за тему конкурса и веома мотивисани за рад. Кроз стваралачко умеће ученика настале су бројне песме и приче.

Осећај за српски језик и српске националне вредности код ученика у дијаспори развија се кроз бројне стваралачке радионице. Ученици се подстичу на креативност кроз истраживачке радове о прошлости, кроз упознавање са историјом српског народа и знаменитим личностима, кроз проучавање географије Србије. Ученици у дијаспори врло радо уче и певају народне и ауторске српске песме, цртају, сликају, украшавају калиграфски своје радове, учествују на приредбама...

Поводом овог конкурса ученици су показали јаку мотивисаност за писање песама и прозних радова на теме: „Питали смо баке и деке за старе српске речи неке" и „Прича из мог краја". Читаве породице су радо учествовале у реализацији конкурса, причало се са бакама и декама, проналазиле су се и тумачиле старе српске речи.

Кроз овај конкурс још једанпут се показало да је главна спона која повезује сву децу у српској допунској школи отаџбина. Отаџбина је реч која најпре потекне из породице, потом се уз подршку породице развија осећај према отаџбини, а онда се у српској допунској школи кроз бројне активности деца на разне начине приближавају својој отаџбини. Деца у расејању се кроз појам отаџбина повезују са матицом, а из те везе се потом рађа непрестана мисао о Србији која сија попут звезде Данице у дијаспори", каже за РТС Милија Јевремовић, наставник српског језика и књижевности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво