Трг у Нијагари носи име Николе Тесле

Српска школа "Никола Тесла" и Canadian Tesla Technical Musem извојевали су још једну важну победу како би се за лик и дело Николе Тесле у овом делу света још више чуло. Осим Дана Николе Тесле, који се слави 10. јула, на дан рођења великог научника, ове две установе избориле су се да и трг у канадском граду Нијагари носи име нашег великана.

Прошле године, након прославе десетог Теслиног Дана у Niagari Falls, тачније 10. јула 2019. године ове две установе поднеле су захтев Niagara Parks Commision да се подручје око Теслиног споменика, које је уједно због непосредне близине светски познатих Нијагариних водопада и једно од најлепших места на свету са преко 12 милиона посетилаца годишње, прогласи Тргом Николе Тесле (Nikola Tesla Plaza). Односно да се као такво уцрта у све географске и туристичке карте, званично постави на веб страницу Niagara Parks Commision и да буде део пропагандног материјала овог подручја.

"Ова, више него лепа вест, долази нам у години у којој наша Српска школа „Никола Тесла" прославља два за нас веома важна јубилеја, 10 година постојања и 10 година обележавања Дана Николе Тесле у Niagari Falls. Ова прокламација нас још више обавезује да наставимо истим путем којим смо кренули пре 10 година, путем очувања нашег српског језика, вере, културе и традиције, односно очувања лика и дела Николе Тесле као једног од највећих синова нашег народа који је оставио неизбрисив траг и на овом подручју где данас живимо.

Велико хвала Niagara Parks Commission (NPC), Chair Sandie Bellows and CEO David Adames за целокупно ангажовање, односно брзу реализацију одлуке у званичну прокламацију трга Николе Тесле у Niagari Falls. Искрено се надамо да је ово само почетак успешне сарадње на обострано задовољство у многим будућим пројектима.

Исто тако желимо да се захвалимо и Canadian Tesla Technical Musem, односно оснивачу музеја, инжењеру Немањи Јевремевићу на сарадњи и ангажовању око трга Николе Тесле у Нијагари, као и на нашој дугогодишњој сарадњи која ће се, искрено се надамо, исто тако успешно наставити и у будуће, на обострано задовољство. Са великом жељом да једнога дана остваримо и један од наших највећих заједничких циљева, а то је отварање првог музеја Николе Тесле ван наше матице Србије и то баш овде на Нијагариним водопадима", каже Борислав Живковић, директор Српске школе "Никола Тесла" у Нијагари.

Цео комплекс од споменика Николе Тесле па све до Rankine Power Generation Station, хидроцентрале из давне 1905. године чији су генератори базирани на патентима Николе Тесле, био би повезан у једну целину и добио би једну потпуно нову димензију.

Након вишемесечног договарања са представницима Niagara Parks Commision 22. новембра 2019. године одобрен је захтев, а пре неколико дана, тачније 13. јануара 2020. године уследила је и званична примопредаја прокламације Трга Николе Тесле у Niagari Falls, у Канади.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво