„Концерт 3 ноћи" окупио врсне уметнике и извођаче у Бечу

"Концерт 3 ноћи" у Бечу окупио је врсне уметнике и извођаче, а публика је била одушевљена програмом и бројним жанровима које је могла да чује те вечери. Специјални гост на концерту била је „Гвардија" из Пожаревца, као и бројни интернационални извођачи.

А:култура, удружење из Беча, и ове године је организовало музичку манифестацију под називом Концерт 3 ноћи, на којој су љубитељи квалитетне музике имали прилику да уживају у мелодијама популарне, озбиљне, џез и етно музике.

За ову прилику специјално из Србије допутовали су солисти и оркестар Гвардија из Пожаревца, а публици у Бечу представо се као симфонијски оркестар, али и као мешовити оркестар, квинтет, квартет и дуо.

Програм који изводи Гвардија на концертима, а тако је било и у Бечу, садржи популарна дела класичне и филмске музике, традиционалне српске музике, маршеве, валцере и друга музичка дела.

Гости из Пожаревца су имали веома запажен наступ у Бечу који су започели класичном музиком, када су на бину изашле сопран Марта Благојевић и мецосопран Теодора Димитријевић, а потом је одсвиран и познати валцер „На лепом плавом Дунаву".

Гвардија је затим извела музику из познатих филмова „Кум" и „Роки", као и музику из домаћих филмова и серија, као што су „Маратонци" и „Врућ ветар". Нису изостале ни најпопуларније песме групе АББА, што је доказало да „Гвардија" има веома расноврстан репертоар.

Оркестар Гвардија је настао као следбеник „Књажевско-сербске банде", првог професионалног оркестра у Србији, који је по жељи Милоша Обреновића основан 1831. године у Пожаревцу.

У првобитном саставу је био дувачки оркестар и углавном је изводио војничке маршеве, али и традиционалну српску музику.

Град Пожаревац је у августу 2016. године поводом „Љубичевских коњичких игара" поново окупио Гвардију и после скоро два века од њеног оснивања уследили су концерти и наступи.

Симфонијски оркестар Гардија је од јануара 2017. године део „Центра за културу Пожаревац" и броји око 50 чланова од којих су већина професори школе за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац" у Пожаревцу, као и њени најперспективнији ђаци и најбољи музичари из целе Србије.

Оркестар А:музика, састављен од врсних музичара из Беча, и под водством домаћина Милорада Самаржије и удружења А:култура, извео је бројне мелодије различитих жанрова. Чуле су се македонске народне песме, грчке и наполитанске песме, севдалинке, те је наступ оркестра А: музика изгледао као својеврсно путовање кроз балканске земље и регион.

Специјални гости концерта су били и Alexia Chrysomalli из Грчке, сопран Lorika I. Heinz и тенор Fernando Fernandez.

На крају концерта Гвардија и А:музика су заједно извели руску „Каљинку", „Зонину песму" из филма „Зона Замфирова", као и „Винску песму" из опере „Травијата".

У сценско-програмском наступу, у финалној сцени, наступало је више од 50 учесника.

У току извођења последње нумере на концерту, учесници су публици делили чаше с шампањацем, тако да је завршница протекла у феноменалној атмосфери, као и целовечерњи концерт.

Алфред Мансфелд, који је присуствовао "Концерту 3 ноћи" и има функцију председника Комисије за културу 15. бечког округа, поздравио је учеснике и публику, и није скривао одушевљење квалитетом програма. По његовим речима, у 15. бечком бецирку се често одржавају музичке манифестације и да је он присуствовао многим концертима, али да овако богат и квалитетан програм још није видео.

Иако су на Концерту 3 ноћи учествовали и уметници и извођачи из Србије и Аустрије, а успели су да одрже једну заједничку пробу, програм на бини је изведен на врхунском нивоу.

Први програм Радио телевизије Србије слави 50 година постојања емисије „Вечерас заједно". Екипа емисије је присуствовала концерту у Бечу и уживо преносила програм и интервјуе са учесницима, чиме је почело обележавање јубиларног рођендана емисије под слоганом „50 година са дијаспором".

С обзиром на то да "Концерт 3 ноћи " следеће године обележава јубилеј 5 година постојања, организатор А:култура је већ најавио велику музичку манифестацију са још више учесника и већу салу која може да прими многобројнију публику.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи