"Сигурна колевка" за напуштене бебе

У Швајцарској се проблем напуштања беба решава отварањем "Babyfenster"-а, при највећим Кантоналним болницама на територији целе земље. "Babyfenster" су места на којима мајке које дођу у ситуацију да желе да оставе бебу, могу то да учине апсолутно анонимно и да бебу оставе у сигурне руке. На тај начин живот бебе није ни на који начин угоржен. Њихова искуства помоћи ће покретању таквог пројекта у Србији, под називом "Сигурна колевка".

У последњим деценијама на територији Републике Србије чести су случајеви напуштених беба, које мајке како би их се решиле, остављају на најразличитијим местима. Последњи у низу случај који је потресао целу Србију, али и све остале који су чули за то, догодио се у августу ове године у Београду. Мајка је своју тек рођену бебу, са пупчаном врпцом и постељицом ставила у кесу и оставила у контејнеру у београдском насељу Жарково.

Пуком срећом један пролазник је чуо звуке из контејнера, пронашао бебу и позвао надлежне органе. На жалост овај драматични случај је био пети 2019. године.

Узимајући у обзир да је 2018. године било 33 случајева напуштене деце и беба (званични податак Центра за социјални рад), Србија се налази у алармантој ситуацији што се тиче овог проблема.

 Бебе се напуштају и у Швајцарској

У Швајцарској је овај проблем решен отварањем "Babyfenster"-а, при највећим Кантоналним болницама на територији целе земље. „Babyfenster" су места на којима мајке које дођу у ситуацију да желе да оставе бебу, могу то да учине апсолутно анонимно и да бебу оставе у сигурне руке. На тај начин живот бебе није ни на који начин угоржен.

„Babyfenster"-и постоје у Швајцарској већ 10 година и према статистичким подацима значајно су смањили број напуштених беба генерално, али и беба које су пронађене без знакова живота.

Пројекат "Babyfenster" води Швајцарска фондација за помоћ мајци и детету (Schweizerische Hilfe für Mutter und Kind). Ову фондацију води њен оснивач господин Dominik Müggler, који је у организацији Удружења SERBINFO и Фондације за мајку и дете из Србије боравио у Србији, како би пренео искуства из Швајцарске, али и заједно са фондацијом из Србије покренуо пројекат „Сигурна колевка".

 „Babyfenster" и у Србији

Приликом боравка у Србији господин Müggler се заједно са доректором портала Serbinfo.ch и оснивачем Фондације за мајку и дете, господином Владимиром Милетићем састао са представницима Владе Републике Србије, министарком за демографију и популациону политику проф. др Славицом Ђукић-Дејановић, поглаваром Српске православне цркве, патријархом српским Иринејем и амбасадором Швајцарске Конфедерације у Србији Филипом Геом.

 Пројекат од јавног значаја за Србију

У разговору са министарком за демографију и популациону политику проф. др Славицом Ђукић-Дејановић, која је испред Владе Републике Србије примила покретаче пројекта „Сигурна колевка" у Србији, представљена су досадашња искуства које је пројекат имао у Швајцарској и разматрани су начини како би он могао бити примењен на територији Републике Србије. Министарка Ђукић-Дејановић је истакла да је проблем напуштених беба у Србији проблем који траје већ дужи низ година, и да је у земљи која има евидентих пробелма са наталитетом решавање проблема напуштених беба и превенција у тој области од јавног значаја за Србију. Проф. др Славица Ђукић-Дејановић је дала пуну подршку за почетак реализације пројекта, имајући у виду да је пројекат у складу и са националном стратегијом о подстицању развоја коју је усвојила Влада Републике Србије, марта 2018. године.

 Благослов Српске православне цркве

Директора Швајцарске фондације за помоћ мајци и детету, Доминика Müggler-а и оснивача Фондације за мајку и дете, Владимира Милетића примио је и поглавар Српске православне цркве, Његова Светост патријарх српски господин Иринеј који је у његово лично име и име целе Српске православне цркве дао благослов за поројекат „Сигурна колевка" у Србији, истакавши да је спашавање сваког живота, а пре свега живота беба на тај начин хришћански чин који је и више од хуманитарног. Његова Светост је изразила наду да ће благослов и подршка Српске православне цркве помоћи у реализацији пројекта „Сигурна колевка".

 Амбасада Швајцарске у Србији подржава пројекат

На пријему код Њ. Е. Филипа Геа, амбасадора Швајцарске у Србији, пројекат „Сигурна колевка" је добио апсолутну подршку, након чега су господин Dominik Müggler и Владимир Милетић са амбасадором разматрали на који би начин најбоље могло применити швајцарски пример пројекта „Сигурне колевке" у Србији имајући у виду искуства швајцарске Амбасаде у имплементацији програма „Швајцарске сарадње са Србијом" која има циљ да допринесе ефикасним и ефективним демократским институцијама и процесима. Швајцарска је водећи донатор у оквиру Секторске радне групе донатора за област друштвеног развоја и људских ресурса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи