Велика прослава јубилеја СПЦ у Бечу

У Бечу је од шестог до осмог децембра одржан низ значајних манифестација у оквиру прославе јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Организатори су били Епархија аустријско-швајцарска и одбор СПКД Просвјета у Аустрији.

Тим поводом у Беч су пристигли бројни високи гости из матице и расејања. Осим домаћина, епископа аустријско-швајцарског Андреја, били су присутни и епископ врањски Пахомије и епископ пакрачко-славонски Јован.

Међу званицама били су Небојша Родић, амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији, др Марко Николић, преставник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије, Николина Милатовић, представница Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије, бројни други представници државних, културних и просветних институција из Србије, Републике Српске и Аустрије.

Програм је почео у петак, вечерњом службом у цркви Св. Саве и свечаним отварањем изложбе Хиландару у походе сликара Станка Родића из Новог Сада. Његове слике-објекти изведени у невеликим форматима монументалне снаге, са осликаним камењем на којима су ликови светаца или зидине манастира Хиландара, као и уграђени делићи старе хиландарске ограде, врата, конопа и мрежа, приближиле су дух и лепоту овог древног манастира гостима прославе.

После изложбе у прешло се у салу на четвртом спрату Црквене општине, где је одржана бечка промоција трилогије о Немањићима Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића, коју је водио председник Просвјете Срђан Мијалковић.

Владика Андреј је бираним речима поздравио госте изложбе и промоције, подсетивши да су и Хиландар и Немањићи међу кључним симболима стварања и трајања осмовековног живота и деловања Српске православне цркве.

"Свака од ових манифестација и сама за себе би представљала значајан културни и духовни догађај, а овако усклађене шаљу снажну поруку о јединству и трајању наше Цркве и нашег народа", истакао је владика Андреј.

Публика је са великом пажњом учествовала у овој вечери посвећеној најстаријој српској династији. Од аутора трилогије могло се сазнати много тога о Немањићима, али и да ће они наставити да се у свом књижевном раду баве српском историјом и њеним великанима.

Прослава је настављена у суботу, 7 децембра. У цркви Рођења Пресвете Богородице служено је вечерње богослужење у присуству епископа Андреја, епископа Пахомија, свештенства и бројних гостију.

Потом, одржана је свечана академија на којој су част да се обрате имали председник СПКД Просвјета Аустрија Срђан Мијалковић и др Марко Николић, представник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије. Централни део прославе била је пригодна архијерејска беседа коју је изговорио епископ Андреј који је упутио на значај догађаја који обележавамо за формирање нашег духовног и националног идентитета.

Уметнички део вечери обележен је наступима Мешовитог епархијског хора Корнелије Станковић из Беча под диригентском палицом Иве Мрвош-Анокић, Малог Просвјетиног хора под диригентском палицом Вере Симић, полазника Просвјетине школе српског језика и Просвјетиног клуба младих уметника, као и групе Трио покрет из Београда. Талентовани Предраг Врцељ, члан Просвјете, надахнуто је изговорио једну Молитву на језеру Светог владике Николаја. Програм је водио Милан Кострешевић, члан Епархијског одбора из Швајцарске.

После академије, у црквеној сали, отворена је изложба о животу и раду Милутина Миланковића који је својим животом и деловањем спојио Беч и Београд, а потом је уприличено послужење за све присутне госте.

Изложба је организована у сарадњи са Удружењем Милутин Миланковић из Београда, а заинтересоване Бечлије ће моћи да је виде све до Савиндана. На отварању изложбе је говорио Славко Максимовић, председник Удружења Милутин Миланковић, а укусно и богато послужење су припремиле вредне чланице Кола српских сестара у Бечу.

Свечаности су завршене у недељу 8. децембра, Светом архијерејском литургијом у цркви Рођења Пресвете Богородице и свечаним ручком за госте који је приредио епископ Андреј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи