Париз: Изложбе о београдској модерни и српско-француским културним везама

У Културном центру Србије у Паризу, 28. новембра, отворене су две изложбе Завода за заштиту споменика културе града Београда "Споменик захвалности Француској обнова" и "Модерна Београда – архитектонска баштина престонице".

Пред бројном публиком, истакнутим стручњацима из Француске и представницима Удружења за неговање културе сећања „Le souvenir Français", изложбе је отворила в.д. директора Културног центра Србије Марија Несторовић.

Директор Завода Оливера Вучковић је истакла да су ове изложбе плод преданог рада на промоцији и унапређењу непокретног културног наслеђа престонице Србије, те да ће током трајања изложби тај рад, лепота Београда и заједничке вредности бити доступне Парижанима и свим посетиоцима који дођу у Културни центар Србије, сазнајемо из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Историчар уметности Бојана Ибрајтер Газибара је представила изложбу посвећену подизању, трајању и обнови Споменика захвалности Француској, проистеклу из заједничке мисије владе Републике Србије, владе Републике Француске, Амбасаде Републике Француске у Београду, Удружења за неговање културе сећања „Le souvenir Français", Министарства за рад, запошљавање, борилачка и социјална питања Републике Србије и Завода за заштиту споменика културе града Београда, да обнове споменик који је после 88 година од подизања, био у веома лошем стању.

Саша Михајлов, историчар уметности, је говорећи испред ауторског тима изложбе „Модерна Београда - архитектонска баштина престонице", историчара уметности Завода за заштиту споменика културе града Београда, указала да архитектонско наслеђе Београда дели заједничке вредности и трајање са европским културним наслеђем, те да је представљањем изложбе париској публици идеја била да се скрене пажња на то да је француски уметнички и архитектонски рафинман имао одјека у српском градитељском наслеђу, једнако, ако не и више од широко распрострањеног средњоевропског.

Ове две изложбе, које су обележиле рад Завода за заштиту споменика културе града Београда у 2018. години, нису случајно у истом галеријском простору у Паризу. Споменик захвалности Француској, подигнут на самом почетку тридесетих година прошлог века, дели исто време, простор и уметничку боју са идејама и ликовношћу београдске модерне, док заједно сведоче о српско-француским културним везама и естетском сензибилитету чврсто утемељеним током година које су им претходиле.

Изложбе у Културном центру Србије у Паризу ће бити отворене до 1. фебруара 2020. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво