Изузетна колекција ордења и медаља приказана у Торонту

Генерални конзулат Србије у Торонту је на занимљив начин обележио годишњицу примирја у Првом светском рату. Била је ту изложба ратних фотографија, власништво Српске националне акдемије, као и презентација осам свески стрипова на српском језику. Публика у Канади је први пут могла да види и две изузетне колекције медаља и ордења из турско-српских и Великог рата.

Доктор Милош Борисављевић, лекар, официр, хуманиста, човек који је као председник Црвеног крста Србије, савезницима са Крфа упутио чувени проглас, носилац је великог броја одликовања.

Публици у Торонту их је показао његов праунук Милош Павловић, угледни архитекта и вишегодишњи професор на тамошњем Факултету примењених уметности.

„Он је водио све болнице у Бизерти, на Крфу и у току свог дугог живота је учествовао у свим ратовима, који је Србија, закључно са Првим светским ратом имала, и зато је добио бројна мирнодопска и војна одликовања. Такође, после Првог светског рата, изградио је неколико санаторијума, као и Средњу медицинску школу у Београду, која и дан данас постоји у кругу болнице", каже Милош Павловић.

Његов праунук са поносом показује Француску легију части и додаје да је захваљујући залагању генералног конзула и особља конзулата, ово ордење по први пут изложено у Канади.

А поздравни говор је Василије Петковић, генерални конзул, одржао на српском и енглеском језику. И Канађани су са великим занимањем разгледали део колекције Горана Брелиха. Годинама, овај саветник за некретнине у великој америчкој компанији трага и набавља делове наше историје, од српских, и чешће, канадских колекционара.

„Одувек сам волео историју, поготово историју наших крајева Србије, Први светски рат...једном приликом сам имао могућност да дођем у посед старих медаља и тако сам почео да их скупљам и током година сам скупио мању колекцију. Мислим да је била другачија вредност у односу на друге људе који се баве продајом, јер, у принципу, ово није купљено да би се даље продавало, него да би остала у породици", каже Горан Брелих.

Издавачка кућа Систем комикс посвећена је промовисању стрипа на српском језику и годинама је награђивана на Међународном фестивалу стрипа. Овде је представљено осам свезака Антологије о великим биткама, али и о судбини малих људи у великом ратном вихору.

„Идеја је кренула поводом 100 година од Првог светског рата и у сарадњи са Француским институтом и Министарством културе Републике Србије реализовали смо прву свеску стрипа „Линије фронта"", каже Зоран Моро.

Рад на „Линијама фронта" трајао је годинама и на изради ове Антологије је било ангажовано више од 50 људи, сценариста, стрип цртача, колориста...Промовисање стрипа на српском језику им је један од циљева, али и приближавање битака, жртвовања и херојства младој публици.

„Они су реаговали феноменално, ван свих очекивања, и овај стрип је прошао јако добро и у Србији и у Француској, јер је издат и на француском језику, а ускоро се спрема и издање на руском језику", истиче Зоран Моро.

Остаје фотографија за успомену са свечаног отварања, али изложба аутентичне, српске историје у Торонту, трајала је још десетак дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи