Изван БиХ 56,6 одсто грађана

Више босанскохерцеговачких држављана живи ван Босне и Херцеговине него у њој, показало је истраживање Министарства за људска права и избеглице БиХ, наводећи да ван БиХ живи око два милиона људи, што је 56,6 одсто у односу на укупни број становника у БиХ.

Више босанскохерцеговачких држављана живи ван БиХ него у њој, а годишње пошаљу 3 милијарде КМ. Исељеништво из БиХ има огроман људски, економски и социјални капитал који је спреман помоћи развоју БиХ, пренео је портал Klix.

С обзиром на растући тренд одласка стручњака из Босне и Херцеговине, уколико буде системски уређен, пренос знања може значајно допринети развоју Босне и Херцеговине и
ублажити последице "одлива памети".

Највећи број људи пореклом из БиХ живи у европским земљама (више од 80 одсто), САД и Канади (око 16) и Аустралији (око 2,5), наведено је у извештају.

Веће министара БиХ је још 2012. издало препоруку свим институцијама у БиХ да при изради стратешких докумената и других прописа узму у обзир развојне ресурсе исељеништва, како финансијске (новчане дознаке, штедњу, инвестиције), тако и људске ресурсе, а пре годину је ургирано да се предузму активности на системском уређењу преноса знања из исељеништва у БиХ.

Према подацима Министарства за људска права и избјеглице БиХ, ван БиХ живи око два милиона људи, што је 56,6 посто у односу на укупни број становника у БиХ. Највећи број
људи пореклом из БиХ живи у европским земљама (више од 80%), САД-у и Канади (око 16%) и Аустралији (око 2,5%), наведено је у извештају.

Вијеће министара БиХ је још 2012. издало препоруку свим институцијама у БиХ да при изради стратешких докумената и других прописа узму у обзир развојне ресурсе исељеништва, како финансијске (новчане дознаке, штедњу, инвестиције), тако и људске ресурсе, а пре годину је ургирано да се предузму активности на системском уређењу преноса знања из исељеништва у БиХ.

Подаци ресорног министарства указују да изван БиХ живе бројни стручњаци различитих профила. Велики је број висококвалификованих: 23 одсто поседује високо образовање, седам одсто завршену магистратуру, а три одсто докторат стечен у БиХ, док је пет одсто са докторатом стеченим у земљама пријема (истичу се Скандинавија, САД, Аустралија). Ипак, одлазак људи итекако се осети и у овој области.

Када је реч о новчаним дознакама, дијаспора учествује са две до три милијарде КМ годишње, што је 11-14 одсто БДП БиХ.

Они, као се наводи у истраживању, гаје велики интерес за инвестирањем па би 30 одсто њих инвестирало када би имало поузданог партнера у БиХ, а 22 одсто да имају тачне и јасне
информације о улагању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво