Владика Андреј у Бечу о Моми Капору

Протеклог викенда одржана је још једна, новембарска, трибина Просвјете "Сусрети и разговори" у свечаној сали у Саборном храму Св. Саве у Бечу. Гост трибине био је епископ аустријско-швајцарски господин Андреј, а тема и повод били су роман "Исповести" и аутобиографија великог српског писца Моме Капора.

Бројни гости су доживели изванредно и емотивно предавање у коме су сви уживали. Присуствовали су представници амбасада Србије и БиХ у Аустрији као и велики број књижевних стваралаца, уметника и српских интелектуалаца из Беча. Трибину је водио, по обичају, председник Просвјете проф. Срђан Мијалковић.

Владика Андреј је одушевио својим исцрпним и зналачким приказом књиге, али и приказом многих важних догађаја, књига и људи из тог времена.

Подробно је описао како је читајући књигу „Исповести" пронашао много додирних тачака са својим размишљањима, током боравка на студијама у Београду, али и односу према идентитету, уметности, традицији и вери.

Посебно се осврнуо на посебну структуру и композицију дела, које је написано у форми исповести - својеврсног интервјуа - који тада времешни писац Капор говори у перо фиктивној младој новинарки. Осим тога, међу осталим догађајима описаним у књизи, издвојио је део који се односи на Капорово гостовање српским удружењима и српској цркви у Америци средином осамдесетих година, од чега су тадашњи медији и режим у СФРЈ направили својеврстан скандал, покушавајући да Капора, али и Србе у дијаспори представе у најцрњем светлу.

Искористивши симболику назива књиге „Исповести" владика Андреј је указао и на положај и значај интелектуалца и уметника у тешким временима у којима су и црква и народ били подређени простој идеологији и једноумљу. Истовремено, подсетио је на важност и улогу слободног уметничког и књижевног стваралаштва у данашње време, када се и Црква и наш народ кроз тешкоће боре за очување идентитета, вере, културе, традиције и језика у дијаспори и матици.

У другом делу трибине, епископ Андреј је стрпљиво одговарао на питања заинтересованих, која су се тицала углавном положаја српске заједнице и водеће улоге Српске православне цркве у очувању вере, језика и српског националног идентитета у дијаспори.

На заједничку молбу гостију, владика Андреј је обећао да ће ускоро поново учествовати у програмима Просвјете, а председник Мијалковић му се захвалио на изузетном предавању, као и и великој подршци, посебно Школи српског језика Просвјете, али и другим образовним и духовним активностима нашег народа, на територији целе Епархије аустријско-швајцарске и шире.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво