Министар Вукосављевић на Форуму министара културе у седишту Унеска

Делегација Министарства културе и информисања, предвођена министром Владаном Вукосављевићем, учествује на Форуму министара културе који се одржава у оквиру 40. Генералне конференције Унеска у Паризу.

Форум министара културе последњи пут одржан је пре 21 годину, а на овогодишњем скупу присутно је више од 100 министара из целог света. Учесницима Форума обратио се и министар Вукосављевић, који је говорио на панелу „Култура у средишту образовања - базична димензија људког развоја и иновација" посвећеном значају образовања у култури и уметности, на коме су учествовали и министри Хондураса, Кеније, Румуније, Малте и Самое.

За време трајања Форума, министар Вукосављевић је, у седишту Унеска, присуствовао додели грчке међународне награде „Мелина Меркури" за заштиту и управљање културним просторима и имао састанак са Мехтилд Руслер, директором Унесковог Центра за светску баштину. На састанку са Руслер, министар Вукосављевић је изразио забринутост за стање српске културне баштине на Косову и Метохији, и нагласио да осим четири споменика културе који су под заштитом Унеска на овој територији постоји више од 1.300 споменика културе који су у опасности, с обзиром да локално становништво не показује спремност и добру вољу за адекватан третман српских светиња.

Министар Вукосављевић истакао је да постоји заједнички став Министарства културе и информисања и Српске православне цркве да треба обновити две куле на Цркви Светог Ђорђа, у оквиру манастира Ђурђеви ступови, који се налази на подручју Старог Раса и Сопоћана које је под заштитом Унеска.

Током разговора било је речи и о заједничкој номинацији транснационалног добра „Лимес - Границе Римског царства" за упис на Унескову листу светске културне и природне баштине, за коју је констатовано да се развија у добром правцу, као и о номинацији "Културни предео Бач са окружењем", поднетој од стране Републике Србије, која је такође позитивно оцењена.

На маргинама Форума, министар Вукосављевић имао је низ краћих билатералних сусрета с министрима више земаља и високим представницима Унеска. У поподневним сатима планиран је састанак с делегацијама Словеније и Аустрије и представницима Унеска на тему обнове Павиљона 17, односно "Југословенског павиљона", у оквиру Државног музеја Аушвиц-Биркенау.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво