Три дана, шест филмова, две хиљаде гледалаца

Након три фестивалска дана, у оквиру којих је приказано шест српских филмова, 17. новембра је завршен први Адриа Филм Фест у Бечу. Под покровитељством Амбасаде Републике Србије и Министарства спољних послова Републике Србије, као и уз подршку генералног спонзора MTEL Аустриа, од 15. до 17. новембра у аустријској престоници су приказана назначајнија домаћа филмска остварења која су обележила протеклу годину.

Љубитељи седме уметности имали су прилику да премијерно погледају четири и репризно два филма. Фестивал је одржан у биоскопима Cineplexx Donau Zentrum и Urania Kino, и имао је преко две хиљаде гледалаца, сазнајемо од организатора фестивала.

Амбасадор Републике Србије у Бечу г. Небојша Родић, свечано је отворио фестивал који је почео пројекцијом филма „Екипа" Марка Сопића, у биоскопу Cineplexx Donau Zentrum. Глумци Раде Ћосић и Лазар Ђукић, као и копродуцент филма, Дуња Станковић, поклонили су се бечкој публици по завршетку пројекција у три препуне биоскопске сале. Због великог интересовања, првог фестивалског дана, публика је поново могла да погледа филм „Јужни ветар" Милоша Аврамовића, који је претходне године оборио све рекорде гледаности у биоскопима широм Србије и дијаспоре.

Другог дана фестивала, на захтев публике, у биоскопу Ураниа такође је репризно приказана овогодишња најгледанија комедија из домаће продукције - „Такси Блуз", Мирослава Стаматова. На истој локацији, у вечерњем термину, премијерно је приказан нови филм Горана Марковића „Делиријум тременс", уз гостовање главног глумца Тихомира Станића, који се обратио публици по завршетку пројекције.

Последњег дана Адриа филм феста премијерно је приказан трилер Драгана Маринковића „Пијавице", а фестивал је затворио овогодишњи представник Србије за престижну награду Оскар - филм „Краљ Петар I", Петра Ристовског. Главни глумац и продуцент филма, Лазар Ристовски, дошао је посебно за ову прилику у Беч и поклонио се публици у препуној сали биоскопа Уранија.

Органзатори фестивала - дистрибутерска компанија Adria Film и удружење Kultur Kombinat,, планирају да фестивал прерасте у традицију и да сваке јесени бечкој публици представе најбоља остварења домаће кинематографије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво