Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић“

У Бечу је недавно основано и регистровано „Аустријско- српско културно друштво "Вилхелмина Мина Караџић". Оснивач и идејни творац Друштва је академик проф. Светлана Матић из Беча.

Програм рада се заснива на представљању српске кулутре и национале баштине Аустријанцима, на сарадњи са аустријским културним друштвима, заједничкој организацији културних манифестација и зближавању Србије и Аустрије, на пољу језика, уметности и културне баштине. Друштво је отворено за сарадњу и са свим другим организацијама сличне оријентације широм Европе и света.

„Аустријанцима сам представила своју књигу „Певам дању, певам ноћу / Писма Мини Караџић" коју сам превела на немачки и идеју да се постави плоча на кући у Бечу, у којој је живела ћерка великог српског реформатора, Вука Стефановића Караџића. Идеја је јако добро прихваћена, а многи Аустријанци су били позитивно изненађени добијеним подацима и информацијама о лику и делу њихове суграђанке, која је живела у 19. веку и допринела грађењу мостова културе између српског и аустријског народа. Импресионирана сам којом брзином су аустријске власти одобриле рад и извршиле регистрацију АСДК „Вилхелмина Мина Караџић". Након 14 дана од дана предатог захтева, стигла је дозвола и сва неопходна документација.

Намера Друштва је да оснује Фестивал хорова Аустрије и Србије, под називом „Моцарт и Мокрањац - два музичка генија". Настојаћемо да у наредном периоду оснујемо Литерарани клуб у коме би представљали аустријске и српске писце и њихова дела и да на тај начин повежемо Матицу српску, Вукову задужбину, Народну библиотеку Србије, Библиотеку града Београда, САНУ, СКАИН и друге наше културне институције са аустријским.

Мислим да ми Срби у Аустрији треба активније да се односимо према нашим домаћинима, да се боље упознамо и боље разумемо. Култура и културно наслеђе је спона која спаја и решава многе несугласице и на другим пољима, попут економије и политике. Недавно су и градоначелници Беча, Михаел Лудвиг и Београда, др Зоран Радојичић потписали „Споразум о сарадњи два града", тако да су и активности овог Друштва усмерене ка реализацији тог заједничког циља", нагласила је Светлана Матић.

Прва манифестација АСКД „Вилхелмина Мина Караџић" биће одржана 7. децембра 2019. године, са почетком у 19 часова у просторијама СКЦ „Стеван Мокрањац" у Бечу. Том приликом биће промовисана књига ауторке Десе Буразор Асланиду „Ноћ иза берлинског зида". Повод је три деценије од рушења зида и престанка Хладног рата. Гост вечери биће и песникиња Борица Ђекановић из Штутгарта. У музичком делу програма наступиће Дечји хор „Златни звончићи" под диригентском палицом Бисерке Васић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи