Бечки театар младих први пут пред публиком

У недељу, 10. новембра у топлом амбијенту ресторана "Семендриа" у Бечу, одржано је вече поезије, посвећено стиховима бесмртног песника Мике Антића.

Стихове су говорили глумци Бечког театра младих који су недавно оформили чланови Просвјетиног Клуба младих уметника на челу са Весном Шпирић.

Председник СПКД Просвјета, проф. Срђан Мијалковић је поносан на своје младе уметнике, на њихов труд и мотивацију и начин на који представљају земљу одакле долазе.

Организаторка Весна Шпирић објашњава како је идеја за формирање театра потекла од ранијих пројеката Клуба.

„Неколико пута до сада су наши чланови изводили разне одломке из драмских дела на Вечерима младих писаца, па смо дошли на идеју да окупимо све чланове који воле да глуме и да оформимо театар. Најпре смо хтели да се представимо рецитацијама, те сам одабрала Микине песме јер је то мој омиљени песник, и мислим да нема особе која не воли поезију Мике Антића", изјавила је проф. Весна Шпирић, координатор Клуба младих уметника Просвјете.

Овакво сећање на Мику Антића омогућило је публици да за тренутак полети са њим кроз сазвежђа у којима он још увек живи, где пише своје бесмртне песме и чува своју плаву звезду.

Млади глумци Ања Рудић, Дина Станковић, Никола Прерад, Пеђа Врцељ, Никола Деспотовић, Бојана Радоман, Димитрије Видаковић, Милош Трифуновић и Весна Шпирић, успели су да публици пренесу ванвременске Микине емоције и осећања, што је публика пропратила громогласним аплаузом.

Како учесници наводе, није било лако из пишчевог богатог опуса издвојити песме којима ће се представити.

"Свака Микина песма носи неку универзалну поруку, и свака је на свој начин лепа и посебна. Међутим, нама, као нараторима његове поезије, било је битно да осетимо сваку реч, да умемо да доживимо и пренесемо емоцију на прави начин, тако да је лични печат свакако био пресудан при одабиру", објашњава чланица Бечког театра младих Ања Рудић.

Током вечери смењивале су се песме Успаванка, Неповратна песма, Босонога песма, Сенка, Одлука, Чаробна песма, Крој и многе друге праћене маестралним импровизацијама на гитари Зорана Димића.

„Публика је отишла кући носећи у мислима поруке љубави овог вечног песника, јер је љубав уткана у сваки његов стих, и била је смисао његовог постојања. Требало би да то буде смисао свакоме од нас", додала је Весна Шпирић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво