Чувари српског језика и културе из Беча

Вук Стефановић Караџић је говорио да је "језик хранитељ народа и докле год живи језик, дотле живи и народ", а ове речи се посебно односе на децу која не живе у својој отаџбини и земљи одакле потичу њихови родитељи.

Негујући свој језик у дијаспори  деца развијају осећај припадности, а са друге стране чувају своје корене и културу.

Свако  учење матерњег језика у дијаспори је од изузетног значаја за родитеље и њихову дечицу, без обзира да ли се спроводи у школама српског језика, удружењима или цркви.

Подршка  активностима у дијаспори, које негују српски језик и културу, од кључног је значаја за очување идентитета  и српске културе ван граница матице.

Због тога је на свечаном отварању манифестације „Дани Србије и Српске у Бечу"  емитован филм у којем деца српског порекла из Беча говоре шта за њих значи матица, српски језик и шта осећају према свом завичају.

Учесници у филму су чланови Просвјетине школе српског језика, Културног српског центра Стеван Мокрањац и КУД Бамби.

Сценарио је написала Весна Димитријевић, председница  удружења Дијаспора МЕДИА, а извршну продукцију филма потписује Идеа Про.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво