Пети Међународни фестивал српских фолклорних група у Марибору

У Марибору, престоници словеначке Штајерске, одржан је пети међународни фестивал српских фолклорних група културно уметничких друштава штајерске регије, који је организовало плесно културно уметничко друштво (ПКУД) "Свети Никола" из Марибора.

На фестивалу је у суботу наступило седам српских културно уметничких друштава из Аустрије и Словеније: ПКУД Свети Никола из Марибора, КУД Свети Сава из Граца, СКПД Свети Сава из Крања, СПЗ Корошке из Равне на Корошкем, КУД Засавје из Трбовља,СКУД Велење из Велења и СПД Никола Тесла из Постојне.

Фестивал фолклора и народног стваралаштва одржан је у концертној дворани Завода Антона Мартина Сломшка у Марибору.

После наступа српских фолклорних ансамбала организатори су приредили културно забавни програм уз српску музику, који је трајао до раних јутарњих сати, објавиле су Штајерске новице.

Фолклораши су кроз игру и песму представили народне игре и песме из Лесковца, Ниша, Шумадије, Баната и других делова Србије.

Поред старијих генерација, учествовао је и велики број дечјих група.

Малишани из различитих градова наступали су на ревијалном концерту и промовисали традиционалну културу, упознавање и дружење најмлађих.

"Фолклорни ансамбли су од посебног значаја за малишане јер осим што на тај начин уче о српској традицији и обичајима, они на креативан начин проводе слободно време", рекла је председница ПКУД Свети Никола из Марибора Марина Брунић.

Велике симпатије код публике, како наводе Штајерске новице, побрали су фолклористи Српске православне заједнице из железарских Равне на Корошкем.

Фестивалу је присуствовао и Милан Јовановић, парох Мариборске православне цркве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво