Манифестација "Сачувати од заборава" у Валдању

Српска културна заједница "Свети Сава" из Валдања организовала је половином октобра традиционалну манифестацију, шесту по реду, под називом “Сачувати од заборава”.

"Од оснивања до данашњег дана, циљ нам је био да очувамо богате српске вредности и пренесемо их нашим потомцима, као што су нама наши преци. У томе успевамо из године у годину, а трудимо се и да наше активности подижемо на виши ниво.

Ова манифестација, чији је покровитељ Република Србија, од посебног је значаја. Приказали смо свим присутним нашу традицију, песме, игре, разне инструменте, српске обичаје...

Показали смо да наши потомци негују ћириличко писмо, у чему нам у великој мери помаже наша учитељица допунске школе у Валдању, Јелена Јовановић", поручују из Српске културне заједнице "Свети Сава" из Валдања.

Посебно издвајају део манифестације, позоришну представу "Јунаци Гвозденог пука", који је давне 1911. године основан у Топлици. Био је састављен од бораца из Топлице и Јабланице који су успели да се изборе за слободу, прелазећи албанску голготу до Солуна.

Представу су извели драмски уметници из Лебана и Медвеђе, а аутентичном глумом пренели су снажне емоције на публику.

Учествовало је 6 друштава из Италије, а гости су били Јабланичко коло из Лебана, Вез из Медвеђе и КУД Корјени Буковице-Кистање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво