Министар Вукосављевић посетио Српску теоретску гимназију у Темишвару

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, у друштву генералног конзула Србије у Румунији Владана Тадића и председника Савеза Срба у Румунији Огњана Крстића, посетио је Српску теоретску гимназију „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару.

Том приликом министар је разговарао са директором школе Јадраном Kланицом о текућим активностима и плановима гимназије, као и о конкретним корацима које Министарство културе и информисања може да предузме како би помогло рад установе од велике важности за наш народ у Румунији, попут представљања акције „Негујмо српски језик" и донирања књига школској библиотеци.

Вукосављевић је уручио школи мајице и плакате акције „Негујмо српски језик", као и едицију књига „Први светки рат у српској књижевности".

Настава на српском језику у Румунији има традицију дугу скоро два и по века, темељи ове гимназије постављени су 1934. године, а до тада се настава одвијала у гимназији која је углавном била део других гимназија. Од 1990. године ова гимназија почиње да ради као самостална школа и заузима посебно место у очувању језика наше мањине у тој земљи.

Гимназија има данас, поред припремног одељења, по једно одељење од I до VIII разреда и по два од IX до XII разреда, филолошки и математичко-информатички смер. Школа броји 178 ученика и представља један од кључних чинилаца у очувању српске културе у Румунији.

Да подсетимо, у Темишвару су отворени "Дани српске културе у Темишвару", манифестација која ће у наредних месец дана представити српску културу становницима тог румунског града и околине. 

број коментара 0 Пошаљи коментар