О значају породице и идентитету у Бечу, Инзбруку и Линцу

Традиционални Просвјетини "Сусрети и разговори" одржани су 18. октобра у храму Светог Саве у Бечу. Тема је била „Значај породице у очувању идентитета у дијаспори“. Истоветне трибине су организоване и у Инзбруку и Линцу (19. и 20. октобра).

Ова култна трибина се већ осам година, на месечном нивоу, бави битним темама и проблемима које се тичу очувања националног идентитета, развоја и промоције наше културе, неговања историје, језика и духовног живота људи у расејању, али и значајним друштвеним и социјалним процесима који повезују матицу и дијаспору.

Тема је овај пут, по оцени бројних присутних, била врло важна и тицала се кључних питања очувања идентитета у расејању. Гост предавач је био др Миша Ђурковић, научни саветник Института за европске студије у Београду, а повод, његова недавно објављена књига „Рат за породицу у Србији".

Присутне је поздравио отац Јован Говедарица и председник Просвјете Срђан Мијалковић, а идеја око које су се сви сложили- породица је најважнији чинилац који утиче на спречавање асимилације и на позитивну инклузију. Очување културе, језика, вере и традиције почиње и завршава се управо у породичном миљеу.

Др Ђурковић је надахнуто говорио о питањима породичног законодавства и породичне политике у Србији, али и проблемима имиграције, расељавања Србије и Републике Српске, као и о борби да се одржи и поспеши процес развоја идентитета нашег народа, како у домовини, тако и у расејању. Он је присутне упознао са бројним, законским, демографским и вредносним процесима и проблемима који постоје у Србији, као и са споровима који постоје око тога у ком правцу усмерити породично законодавство.

„Колико су ови процеси важни за матицу, толико су важни и нама у расејању, без обзира одакле смо дошли и чији пасош поседујемо. Срби у расејању се не деле по грађанској или политичкој категорији, већ је циљ да се обједињујемо по припадности заједничкој култури, традицији и језику у заједничком националном идентитету, као и сви други народи, истакао је Срђан Мијалковић.

У живом разговору са заинтересованом публиком, Миша Ђурковић је више сазнао о ситуацији и проблемима са којима се сусрећу Срби у Аустрији, од незавидног статуса заједнице, преко рестриктивног законодавства Аустрије по питањима интеграције и инклузије, до лошег положаја српског језика, који се овде намеће у форми такозваног „БКС" чиме се поспешује убрзана асимилација и губитак идентитета деце и младих друге и треће генерације.

У сарадњи Просвјете са СПОЈИ из Инзбрука и повереником Просвјете у Линцу Жељком Малешевићем, истоветне трибине су организоване и у Инзбруку и Линцу(19. и 20. октобра ) и биле су, према изворима Просвјете, изузетно посећене и успешне.

Иначе, 14.10 у Београду у простору Доситејеве заужбине, потписан је протокол о сарадњи између СПКД Просвјета Аустрија и Доситејеве задужбине. Потписници су управница задужбине Мира Драгаш и Срђан Мијалковић председник Просвјете у Бечу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво