Највећа збирка књига о Египту у региону

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, уз подршку амбасаде Египта и Српско-египатског друштва пријатељства, формира највећу и најважнију збирку књига о Египту и спроводи низ активности како би се унапредиле културне везе између две земље. На овогодишњем сајму књига тим поводом је организован низ значајних сусрета и договорени су кораци ка унапређењу сарадње.

У Музеју књиге и путовања налази се највећа збирка књига о Египту у региону. Са више од 1.500 наслова, те засебним збиркама књига о старом Египту, Коптима и делима египатских писаца на арапском језику ова збирка представља важан мост пријатељства између наше две државе.

О овој збирци било је речи у разговору председника Адлигата са египтаском министарком културе др Инес Абдел-Дајем, који је организовао амбасадор Египта у Србији Њ.Е. Амр Алгувејли. Убрзо је уследила посета делегације египатских књижевника и интелектуалаца Музеју књиге и путовања и Музеју српске књижевности који су отворени у оквиру Удружења Адлигат. У посети су били, између осталих, књижевник Мухамед Салмави и египтолог Мамдух Ел Дамати, са којима је договорена дугорочна сарадња.

Господин Мамдух Ел Дамати је један од најуваженијих египтолога данашњице, професор, био је директор славног Египатског музеја у Каиру и бивши министар антиквитета Египта.

„Била је велика част примити овакву делегацију у Адлигат. Лично сам им показивао два Адлигатова музеја и, морам признати, имао трему нарочито пред господином Елдаматијем. Бити министар антиквитета у Египту, бити директор каирског Египатског музеја, то су највиша звања у култури, чини ми се на целом свету", рекао је председник Адлигата, Виктор Лазић.

Адлигат је посетио и Мухамед Салмави, значајан египатски књижевник, уважаван широм арапског света. Био је дугогодишњи председник Удружења књижевника Египта, генерални секретар Удружења арапских књижевника. Аутор је више од тридесет књига, а нарочито је важно и широм света превођено његово дело „Крила лептира" у којем је предвидео револуцију која се догодила 2011. године. Био је на мноштву високих државних позиција, па је био и члан комисије која је писала нови египатски устав.

„Господин Салмави је у име књижевника Нагиба Махфуза примио Нобелову награду за књижевност и прочитао његову беседу у Шведској академији. Адлигату је обећао на поклон потпис великог књижевника", каже Виктор Лазић.

Овогодишњи Сајам књига је значајне годишњице Данила Киша, Милоша Црњанског и Милорада Павића обележио изложбом у организацији Адлигата, које је египатска делегација такође посетила. Приказани су оригинални рукописи, документи и потписи ових великана.

Адлигат је са Српско-египатским друштвом пријатељства у мају ове године потписао протокол о сарадњи који је потписала председница овог удружења госпођа Анета Ђермановић у присуству амбасадора Египта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво