У Београду представљен пројекат руске културне мисије

"Културне мисије из Русије: Француска–Србија–Грчка–Кина" назив је пројекта чије су манифестације, ових дана одржане и у Београду, а усмерен је на успостављање разумевања поштовања и сарадње између народа, неговање пријатељских односа и грађења атмосфере искреног поверења.

Пројекат Културне мисије из Русије, у Србији je представљен уз подршку Руског центра за науку и културу Руски дом у Београду. Организатори - Руски национални комитет за црноморску економску сарадњу и издавачка кућа „Границе Успеха", дали су одговоре на питања - како живи савремена Русија, шта је важно њеним грађанима, како се руски карактер одражава у уметности, како звучи музика која је тамо рођена и колико је у својој једноставности лепа природа централне Русије?

Представљена је Владимирскa област и олимпијско наслеђе града Сочија.

„Пројекат културне мисије из Русије није политички, већ грађанско-друштвени пројекат, чији је задатак обједињење културе и бизниса. Својом мисијом уједињујемо идеје различитих народа. У фебруару смо имали културну мисију у Француској, и ево сада смо у Србији", кaже коорганизатор пројекта Светлана Шукшина.

У оквиру бизнис дијалога о пословној руско-српској сарадњи, у Привредној комори Србије, учесници са руске и српске стране дускутовали су о различитим друштвено-актуелним темама. Презентоване су руске и српске компаније.

У току организованих вечери руског филма, праћене су пројекције филмова Булата Јусупова и Александра Сухарева.

Одржани су концерти лауреата сверуских и међународних такмичења Андреја Веникова и Дениса Громова.

Посебно је пленила пажњу изложба слика руских уметника, међу којима се уздиже, јасно уочљив извајани лик Достојевског, дело скулптора и сликара, академика Григорија Патоцког.

„Наша главна мисија је да уведемо идеју доброте. Доброта и благодарност су људски закон. Посветио сам радове људима који су много говорили о доброти, попут Достојевског, Пушкина, Толстоја. И ви имате Павића и Кустурицу који су својим делима проносили доброту и сачували словенски свет. Само доброта може спасити човечанство", каже Григориј Потоцки, академски уметник, скулптор и сликар.

У 33 земље света, постављен је његов споменик маслачка који симболизује доброту. Патоцкиј каже да ће му бити част када у фебруару такав споменик буде откривен и у Србији.

„Дубоко сам уверена да кроз културу заиста можемо боље да разумемо једни друге, а бољим разумевањем можемо и да чинимо добра дела и овај свет учинимо бољим, чистијим и светлијим", закључује Светлана Шукшина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво