Дечје игре без граница у Вићенци

Већ четврту годину заредом удружење "Слога" из Вићенце и Басана дел грапа организују Дечије игре без граница у сарадњи са српском допунском школом "Свети Сава" и под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Игре су одржане 12. октобра у Торију ди Квартесоло, а учествовало је 26 екипа, од којих је 12 било састављено од деце млађег, а 16 старијег узраста.

Игре је свечано отворила нова учитељица српске допунске школе, Драгица Додеровић. Такмичили су се на 6 терена у играма као што су полигон 1 и 2, између две ватре, икс-окс, кошаркица и укради заставицу. Свака екипа била је састављена од 5 играча и једног капитена. Учествовали су ђаци српске допунске школе са пункова из Вићенце, Басана дел Грапе, Торија, Скиа и Алонтеа, као и деца чланови српских удружења, а по први пут су учествовале и екипе из Србије, Републике Српске и Словеније.

Деца су  имала прилику да погледају и представу "Исцепана бајка", коју су извели глумци Креативног студија "Чаролија" из Новог Сада. Осим игара на терену, деца су се такмичила и у игри знања које су реализовале учитељице српске школе Јелена Јовановић и Драгица Додеровић. Одржан је мини квиз под називом "Великани дечије српске књижевности" као и игра "На слово Б".

По завршетку игара без граница свим екипама које су учествовале подељене су захвалнице а најбољима медаље. Прво место из старије групе освојила је екипа "Хајдуци", друго место екипа "Старогорци", а треће екипа "Круна Југовићи". Из млађих група прво место је припало екипи "Круна лептирићи", друго место екипи "Белоглави ступови" а треће место су поделиле екипе "Божури" и "Српски тигрови". Сви остали учесници су добили дипломе за учешће.

Истог дана одржан је и традиционални турнир ветерана "Слоге", а најбољи су добили и четири пехара. Пехар за фер-плеј је припао екипи из Рогатице, треће место освојила је екипа "Круна", друго екипа "Дијана" а најбољи су били чланови "Едил Видре". Одиграна је и једна женска ревијална утакмица између екипа "Слога шљивовице" и "Крањске кобасице".

По завршетку игара учесници су могли да уживају у краћем културном програму у оквиру манифестације "Сабор српске Слоге" на коме су се осим домаћина представили и гости са својим фолклорним ансамблима - Удружење за очување традиције "Стара гора " из Рогатице, КУД "Брдо" из Крања и КУД "Жика Лазић" из Лугавчине , који су били и гости код наших пријатеља из удружења "Круна" из Скија.

Претходне вечери, у петак 11. октобра удружење "Слога" организовало је и дечију представу  "Велика збрка" у извођењу групе "Чаролија" из Новог Сада, а за новембар ове године најављују нову представу такође за најмлађе "Пипи дуга чарапа".

број коментара 0 Пошаљи коментар