Oбележeна 104. годишњица од страдања српских интернираца у Арадској тврђави

Државни секретар Минстарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов предводио је комеморативну свечаност у оквиру Арадске тврђаве у граду Араду. Венци је су такође положени код спомен обележја у оквиру Арадске тврђаве, на градском гробљу Поменириа у Араду поводом обележавања 104. годишњице од страдања српских интернираца у логору у Араду у Румунији.

У част страдалих церемонији је присуствовала и делегација Министарства одбране и Војске Србије, Генерални конзул Републике Србије у Темишвару, представници Арадске жупаније, представници града Арада, Савеза Срба из Румуније, кадети Војне академије из Београда, студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, званичници Републике Румуније као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Истог дана венац је положен и на Споменик страдалим југословенским пилотима у Другом светском рату на централном градском гробљу Липова у Темишвару.

У раздобљу Првог светског рата на територији румунског града Арада, прецизније у оквирима Арадске тврђаве, постојао је аустро-угарски логор за интернирце у коме је било заточено више хиљада лица српског порекла. Током четири ратне године, према расположивим подацима страдало је њих 4317.

Сахрањивање страдалих вршено је на две локације: у непосредној близини саме тврђаве, на обали реке Мориш и на арадском градском гробљу Поменириа; Локалитет у непосредној близини тврђаве, за који се зна да је ту покопан највећи број страдалих, достојно је обележен и 2019. године је први пут положен венац на новоизведеном споменику. Овај споменик је пројектовао Републоички завод за заштиту споменика културе, а реализован је из средстава Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На Арадском градском гробљу Поменириа 1932. године подигнут је скромни камени споменик изнад костурнице у којој је сахрањен мањи број страдалих.

Залагањем Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Генералног конзулата у Темишвару, румунске службе су извршиле 2006. године радове на уређењу споменика и костурнице на арадском градском гробљу Поменириа.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од тада, посредством Генералног конзулата у Темишвару, измирује трошкове редовног одржавања тог војног меморијала.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар