Свечано у Берлину

Поводом обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 50 година Српске црквене општине у Берлину, у том граду је 4. октобра одржана свечана академија.

Учествовали су хорови обе берлинске цркве, Свети Стефан Дечански и Серафими, ученици обе школе на српском језику и бројни уметници из Србије.

„Ја сам дошао пре 30 година, 1989. године, када је падао Берлински зид, и ево мене 3 деценије у Берлину, а нашој Црквеној општини је 50 година. Ја се радујем да смо у том времену стекли већ 2 своја храма, имамо и два хора, две школе...Значи, имамо развијен црквени живот и Богу хвала, пуно тога је напредовало", каже протојереј-ставрофор Драган Секулић, старешина храма Васкрсења Господњег, Берлин-Темпелхоф.

„Хтели смо намерно да се нашем народу обратимо на нашем језику и да се захвалимо поново свима који су направили од Црквене општине ово што је данас. Хтео бих да истакнем да од свих ствари што смо до данас успешно организовали и урадили, најважније је то да смо сачували веру, наш језик и традицију", каже Драган Митровски, председник Управног одбора Црквене општине у Берлину.

број коментара 0 Пошаљи коментар