"Слово" поново пред читаоцима

Од 27. септембра часопис "Слово", угашен пре 10 година, поново је пред читаоцима. "Слово" излази у Канади, у штампаном издању, а ускоро ће моћи да се чита и у електронском. Куповаће се само путем претплате.

Први број Слова изашао је на Видовдан, 2006. године, а последњи, 31. број је изашао 19. априла 2009. године, тако да је, после десетогодишње паузе, пред читаоцима 32. број часописа.

Оснивач Слова, те 2006. године био је Војо Мачар, а и данас је главни и одговорни уредник. Писао за сарајевско Ослобођење, Вечерње новости, Спортске новине, а дугогодишњи је дописник Вести из Канаде. Објавио је и збирку приповедака под називом Приче из белог града, у којој описује своја искуства и сусрете током четворогодишњег избегличког живота у Београду. Све приче из ове књиге објављиване су у часопису Слово. Живи у Кичинеру (Јужни Онтарио).

У уводнику часописа, главни и одговорни уредник Слова поручује:

  Наши корени су у нашем СЛОВУ. Ћириличном, наравно!

"Од велике важности за српску заједницу на овим просторима је да има писану реч у форми новина, вести, часописа или магазина који говоре о нашим људима и збивањима у свету. У пољским, укрјинским, руским, португалским, италијанским, румунским радњама, у секцији за оглашавање, полице се преливају од штампаног материјала, без обзира на то што се гомила истих инфомрација може наћи на интернету. Неко и то чита.

Са друге стране, у српској заједници се све што ваља гаси...само пар преосталих часописа стидљиво вири са полица. Шта то говори о нама Србима? Какву слику о себи дајемо канадским властима? Имамо ли мајке, очеве, баке, деке, рођаке који воле да држе у рукама часопис и листају га док пију јутарњу кафу? Да ли желимо да се понекад опустимо уз добар чланак и заборавимо на компјутер? Ако је одговор ДА, онда молим српску заједницу да подржи Слово. Ово је озбиљан часопис за који пишу професионални новинари из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Канаде и Америке. Слово је часопис о нама и може да живи само док га ми читамо", каже организациони директор Гордана Лаковић, која је, уз Мачара, заслужна што се часопис поново штампа.

Благослов за поновно покретања часописа добили су и од владике Митрофана, епископа Епархије канадске СПЦ. 

Претплату на СЛОВО INC. можете послати чеком на адресу:

Vojo Mačar, 601-812 King St W Kitchener ON N2G 1E9 или e-transfer na vojomacar@gmail.com

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво