Српској књижевници уручена признања Македоније за роман године

Да се књижевна дела српских писаца читају и у државама некадашње Југославије али и широм Европе, уверили смо се недавно на додели књижевних признања Републике Македоније и националне фондације "Такец", када је српској књижевници Божици Велоусис уручено чак неколико признања и награда, од којих је једно посебно: штампање романа "Све је то љубав" на македонском језику, за македонско тржиште.

Овим лепим поводом, у препуној сали Удружења књижевника Србије, Божици је додељена Златна плакета и то са њеним ликом од стране госпође Г. Такец, директорке фондације Димитар Димитровски Такец за роман Све је то љубав 2019. године. Затим је уследила почасна повеља за чланство у фондацији Такец. У категорији за „Безвремену жену Републике Македоније" у области књижевности, Божици је припала титула жене за сва времена.

„Знала сам да моју публику чине и Македонци! Јављали су се путем друштвених мрежа, укључења у телевизијским емисијама и осталих налога, али нисам се надала да ћу бити почаствована овим и те како реномираним признањима! Моје срце је пуно. Посебно ме радује штампа и публикација мог романа на њиховом језику. Култура је део нас и она опстаје упркос тешким временима! Припремам велика изненађења за наредну 2020. годину када ћу окупити све своје читаоце из земаља некадашње Југославије али и Европе. Велику захвалност дугујем госпођи Гордани из фондације Такец која је препознала мој рад, поруку и вољу да представим народу нешто лепо и квалитетно", изјавила је Божица на конференцији за новинаре.

Иначе, на основу протокола о сарадњи и размени културних добара између удружења књижевника Verbunlandi Art Kazerta из Италије и познатог Удружења ромских књижевника, књижевница је у оквиру размене песничког и књижевног стваралаштва за једну од песама коју је објавила у домену своје збирке поезије, од стране госпође Мирјане Добрила Винћенцо Романело добила још једно значајно признање за допринос књижевном стваралаштву Србије и Италије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво