Конференција у Прагу о статусу Срба у ЕУ

Наредног месеца, од 7. до 10. новембра, у Прагу се одржава конференција о статусу Срба и очувању српског језика на Старом континенту, a организатор је Српско удружење „Свети Сава", водеће друштво српске мањине у Чешкој републици.

"Ова конференција се надовезује на прву Конференцији „Српска мањина у Европској Унији - статус и очување језика", коју смо одржали средином јуна 2015. године у Прагу. На том скупу су делегати српског расејања из двадесетак европских држава донели више закључака у вези статуса Срба и очувања српског језика у земљама ЕУ", објашњава домаћин и организатод мр Бранка Кубеш, председница српског удружења у Чешкој.

Бранка Кубеш Радојковић је филолог, књижевни историчар, преводилац, публициста и новинар. Рођена је у Скопљу 1954. године, где је дипломирала филологију. Била је члан (1990 - 1993) Удружења Срба у Македонији. Организовала је српске школе у Скопљу и селима Скопске Црне Горе. Радила је (1983 - 1989.) на Катедри славистике Филозофског факултета Карловог универзитета у Прагу. Била је председница Чешко-југословенске културне алијансе (1999 - 2001). Један је од оснивача и председница Српског удружења „Свети Сава", српске мањине у Чешкој републици (2002.). Главни и одговорни уредник часописа "Српска реч" (2005.) и часописа за децу српске мањине "Ђурђевак" (2007.) на ћирилици.

Мр Кубеш активно ради на питањима српске националне мањине. Била је члан Савета владе за народне мањине Чешке републике (2003 - 2007). и члан Комисије за народне мањине Скупштине града Прага. (2003 - 2008). Члан је Комисије Министарства културе Чешке за пројекте удружења народних мањина од 2003. и члан Статутарне комисије Савета владе за народне мањине Чешке (од 2006.).

Личним залагањем године 2003. изборила се да Срби у Чешкој републици буду признати као национална мањина. Њена ћерка Милица Кубеш је секретар удружење и представник српске мањине у Већу чешке владе за народне мањине. Обе су дуго година водиле Српску кућу у Прагу као културну установу. Афирмисан су у Чешкој као аутори књига, студија и чланака о српском народу и о српско-чешким односима.

"Циљ друге конференције у Прагу је да се питања статуса српског народа у Европи, српских мањина у земљама ЕУ и очувња српског језика поново поставе и сагледа шта смо за ове 4 године урадили. Године 2015. ми смо заједно донели одлуку да се ради заштите српског народа на Старом континенту формира кровна организација Савез Срба у ЕУ. Статут ове организације је припремљен, тако да с еможе догодити да ова конференција буде оснивачка скупштина Савеза Срба у Европској Унији", наговештава др Бранка Кубеш из Прага.

На конференције средином новембра у Прагу учествоваће представници српских заједница из Чешке, Словачке, Аустрије, Немачке, Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Италије, Швајцарске и других земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво