Ђаци "Просвјетине" школе у Бечу започели нову школску годину

Свечаност почетка нове школске године "Просвјетине" школе одржана је 5. октобра у храму Васкрсења Христовог у Бечу.

Међу гостима били су амбасадор Србије Небојша Родић, изасланица Министарства просвјете и културе Републике Српске заменица министра Тања Ђаковић, помоћник министра спољних послова Србије Аца Јовановић, шеф представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић, војни изасланици амбасада Србије и БиХ, представник eпископа Андреја отац Михајло Смиљанић и бројни гости, родитељи и деца, сазнајемо из Просвјете Аустрија.

Отац Михајло је благословио скуп и пожелео деци успех у новој школској години. Амбасадор Родић је у својој поздравној речи похвалио рад Просвјетине школе и изразио задовољство што Просвјета на тај начин позитивно промовише и подржава очување идентитета, културе, традиције, језика и писма наше деце у дијаспори.

Заменица министра Тања Ђаковић је истакла да Просвјетина школа у којој у Бечу деца уче српски језик и ћирилично писмо је од изузетног значаја. Она је испред Министарства просвјете и културе Републике Српске уручила председнику Просвјете Срђану Мијалковићу, школске књиге на ћирилици за школску библиотеку.

"Оно што је у школици важно је да она показује јединство Срба са обе стране Дрине, јер колико је ту деце уз Србије толико их је из Српске, а то јединство ћемо и даље неговати", рекао је Мијалковић.

Тим педагога и деца Просвјетине школе припремили су пригодан програм у коме су присутни живо учествовали и уживали. Мали хор Просвјете је приредио мали концерт, ђаци су се такмичили у рецитовању, а приказан је и филм о досадашњем раду школе који је припремила наставница Весна Шпирић. Учествовали су и гости из пријатељског удружења Бамби, чија су дечица у народним ношњама била највише фотографисана.

Овогодишња свечаност поводом почетка школске године одржан је у оквиру манифестације Дани Србије и Српске у Аустрији, која је свечано отворена дан раније у Бечу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво