Јабука у српској поезији

Одржано је књижевно вече у Генералном конзулату Србије у Торонту, на којој је представљена књига-збирка песама са темом јабуке у српској књижевности, коју је приредила песникиња из Београда, Гордана Симеуновић. Њену књигу читалачкој публици у Торонту представила Душица Ивановић, књижевница и члан Српско-канадског удружења писаца „Десанка Максимовић“

Неке од старинских јабука- петроваче, будимке, колачаре, кожаре, крстовке и шуматовке - могу се и данас наћи на некој од београдских зелених пијаца, а Душица Ивановић топло препоручује да се у цегерима нађе и збирка „Јабука у српској поезији".

Не само зато што се приређивање овакве панораме српског песништва граничи са подвигом него и за подсећање и учење. Јер, збирка обухвата велика имена српског песништва (Стеван Раичковић, Васко Попа, Добрица Ерић...), али и савремене писце међу којима се нашло и неколико имена из српског расејања у Канади. Ова књига је мали подсетник на народну епску и лирску поезију у којима се помиње јабука, митолошка и религиозна (јабука из Раја) значења па је тако и зборник наше културне баштине, обичаја и веровања.

Јер, јабука се дарује уз жељу за добро здравље, али и као залог љубави. Отуд се јабука често спомиње у сватовским песмама и обредима..."Гађа кроз прстен јабуку", зелена јабука је метафора за незрелу девојку, а златна за особу непроцењиве вредности.

Представљање књиге и програм у Генералном конзулату Србије водила је Душица Ивановић и заједно са Драганом Живић Илић читала стихове из збирке. Подсећање на делове наше културне баштине изазвало је осмехе на лицима присутних. А како и не би. „Јабуко моја", говориле су из милоште наше баке, „родила сина ко јабуку", „лепа ко румена јабука"...

Под покровитељством Удружења књижевника Србије, за половину октобра и уочи Сајма књига, најављено је представљање књиге Гордане Симеуновић и у Београду.

До тада-дарујте јабуку драгом бићу и ослушните неку од песама рок групе „Црвена јабука". И они певају о љубави.

број коментара 0 Пошаљи коментар