Предавање о заветној историји Срба у Чикагу

У друштвеној сали Српске православне цркве Свети Стефан Дечански у Чикагу одржано је добро посећено предавање под називом "Заветна историја Срба". Учествовали су професори, гости из Београда, Мило Ломпар, Милош Ковић као и Бранимир Нешић из Издавачке куће "Catena Mundi".

На почетку програма све је поздравио старешина храма на Леланду, отац Александар Петровић. О гостима - предавачима говорио је и Драган Арсић из манастира Нова Грачаница који са њима путује широм САД и Канаде.

Посетиоци су имали прилике и да купе неке од књига Издавачке куће Катена мунди. После предавања, посетиоци су имали прилику да поставе низ питања везаних за српску историју, али и актуелне теме данашњице.

Професор Милош Ковић нам је у разговору рекао да верује да је значај дијаспоре јако велики и да се нада да ће везе са њом и матицом све више расти. Рекао је да су прошли целу источну обалу, од Бостона до Орланда на Флориди.

"Интересовало ме је да видим колико је наша заједница кохерентна и какви су ресурси. Убеђен сам да је средиште српске дијаспоре управо у Сједињеним Америчким Државама, због образовних, људских и материјалних ресурса као и због великог културног наслеђа јер су Срби из Америке дали светској култури Теслу и Пупина. Ви имате свеце, Светог Мардарија, Светог Себастијана. Што је посебно важно, Срби у Америци су близу средишта моћи, центара одлучивања. Утисак је да постоје озбиљни, огромни ресурси", рекао је Ковић.

Отац Александар Петровић је истакао да је био веома задовољан изузетно добром посетом и да је током трибине владала тишина и да су људи били веома заинтересовани за тему, посебно да сазнају како и са друге стране океана могу да помогну Србији". Додао је и да се наш народ овде највише информише путем медија, али недостаје те живе речи из матице".

Гости из Београда су се после Чикага упутили за Кливленд, а потом у Канаду где имају планиране трибине у осам градова.

број коментара 0 Пошаљи коментар