Пет деценија епархије СПЦ у Немачкој

Српска православна Епархија диселдорфска и немачка ове године обележава 50 година постојања. Од почетка године одржано је низ прослава и свечаних манифестација на више места у Немачкој, а у Хановеру је летос одржан научни скуп теолога под називом “Српска православна црква у Немачкој у прошлости, садашњости и будућности".

„Налазимо се у Хановеру где почиње симпозијум и наше славље поводом 50 година Епархије дизелдорфске и све Немачке. Наравно, све што у овој и идућој години славимо биће повезано са 800-годишњицом СПЦ и њене аутокефалности.

Вечерас је велики догађај за нас јер 50 година једне епархије у Немачкој је отприлике  као 500 година у неким православним земљама.

Састајемо се сви, што је за нас јако важно дошао је председник православне епископске конференције и дошао је председник бискупске конференције Немачке, митрополит Августинос и бискуп Фајге и многи други људи који су нам учинили велику част и тиме показали велико поштовање према нашем народу и према нашој Цркви", каже господин Григорије, епископ диселдорфски и све Немачке.

„Сваки јубилеј је  важан у животу, било појединаца, било заједница, посебно црквених заједница и још је важнији што смо овде у дијаспори, ван граница наше отаџбине, где стварамо временом и такве периоде, који се називају јубилеји, као и овај епархијски сада, који обележава своју 50-годишњицу, чији сам ја сведок од почетка оснивања Епархије, од 1969. године, ту у Немачкој", каже протојереј ставрофор Слободан Милуновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво