Почео "Месец српске културе" у Мађарској

Најзначајнија и најсадржајнија српска културна манифестација у Мађарској - "Месец српске културе", која ове године слави свој јубиларни десети рођендан, почела је у петак, 6. септембра у 19 часова, свечаним отварањем у филмској палати "Уранија", у центру Будимпеште.

Организатор је Српски културни центар, а посетиоци су те вечери имали прилике да погледају најновији филм Милорада Крстића "Рубен Брандт колекционар", који је као један од кандидата Мађарске недавно био у конкуренцији за америчку филмску награду "Оскар".

Публици су се пре пројекције филма обратили представници влада Србије и Мађарске, аутор филма Милорад Крстић, чланице реализаторске екипе Радмила и Хермина Роцков, као и в.д. директорa Српског културног центра Милан Ђурић. Домаћини програма су позната водитељка Мађарске телевизије Клари Диоши и њен колега, дугогодишњи новинар и главни уредник уредник "Српских недељних новина", Драган Јаковљевић.

"Када смо пре десет година отпочели ову вeлику манифестацију, надао сам се, али нисам веровао у њен толики успех. Људи су максимално заинтересовани за програме "Месеца српске културе" и већ недељама раније нас питају шта је то што ће бити ове године. Битно је да као и предходних година буду заступљени скоро сви сегменти српског стваралаштва, али су неопходне и промене како би увек били у току", каже Милан Ђурић, идејни творац и главни креатор ове манифестације и додаје:

"Велика ми је част што ће Милорада Крстић, као члан наше заједнице, својим филмом „Рубен Брант, колекционар", који је у протеклом периоду доживео успех, отвoрити "Месец српске културе". Неће изостати ни традиционални међународни сусрет писаца, „Пештански омнибус", на којем ће учествовати српски писци из Мађарске, Србије и већег дела расејања. Неопходна је и сарадња са нашим организацијама и самоуправа у унутрашњости. Добар пример тога је и "Ајвар фестивал", који се организује у Дески, где смо са тамошњим организаторима постигли договор да се сваке године и "Фолк фест" одржава у оквиру ове манифестације и "Месеца српске културе". Довешћемо и неке од најпозантијих српских уметника из наше матице. Биће много интересантних садржаја широм Мађарске, као што су концерт квинтета "Алтро Сенсо", који ће се на Музичкој академији "Ференц Лист" представити делима српских композитора; биће представљена и књига о Данилу Кишу, универзитетског професора др Миливоја Павловића, а велико интересовање влада и за монограму Ланета Гутовића, свима познатог Шојића. Српско позориште у Мађарској извешће „Аутобиографију", својеврсни кабаре Милана Руса, по истоименом делу Бранислава Нушића. За сам крај "Месеца српске културе", најављено је свечано пресецање врпце на новим просторијама Српског културног центра, као и долазак Емира Кустурице.

Ђурић напомиње да Српски културни центар има успешну сарадњу са више мађарских институција, међу којима је и национални биоскоп „Ураниа", где се у петак одржава свечано отварање "Месеца српске културе".

"Сусрет писацa одржаћемо у традиционалном простору кафеа „Централ". Надамо се да ће то и у будућности бити место где ће се и српски ствараоци окупљати, као што је то било некада. Желимо да гледамо у будућност, то је основна парола "Месеца српске културе". Дакле, да не гледамо само у прошлост, већ и у будућност", каже наш саговорник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво