Србија на међународном сајму књига у Пекингу

На овогодишњем Међународном сајму књига у Пекингу, који се одржава од 22. до 26. августа, Србија ће наступити на свом националном штанду.

Кроз низ програма и публикација биће представљени: српска књижевност, издаваштво и култура. Представљање, као и ова година у српској култури, ће протећи у знаку низа значајних годишњица.

Главне теме овогодишњег наступа су 810. годишњица од настанка Студеничког типика Светог Саве, знаменитог списа уграђеног у темеље српске цркве, државе и културе, као и 800. годишњица од стицања српске црквене самосталности.

Биће обележено и више важних годишњица великих српских писаца: навршава се 90 година од рођења и 10 година од смрти Милорада Павића (1929-2009), 90 година од рођења Александра Поповића (1929-1996), 30 година од смрти Данила Киша (1935-1989), 70 година од смрти Растка Петровића (1898-1949), 120 година од рођења Радета Драинца (1899-1943)... Стота је годишњица од објављивања прекретничке збирке песама Лирика Итаке (1919-2019) Милоша Црњанског.

Специјални гости на штанду Србије биће професор Пенг Јучао и студенти српског језика на Универзитету за стране језике у Пекингу, као и савремени српски песник Петар Матовић.

На овој великој смотри књиге Србија и њена култура посебно ће бити представљене двема специјалним публикацијама на енглеском и кинеском језику. У посебном издању Националне ревије Србија на енглеском језику (Serbia at Beijing Book Fair 2019), поред главних тема наступа у Пекингу, велика пажња посвећена је српско-кинеским културним везама, перцепцији Кине у српској књижевности XX века (Црњански, Павловић, Раичковић, Попа, Д. Андрић, Албахари...), а представљени су и савремени српски књижевници Љубивоје Ршумовић и Тања Ступар Трифуновић.

Дизајн штанда, продукцију пратећих публикација и укупан креативни концепт наступа Србије у Пекингу урадили су Принцип Прес и Национална ревија Србија.

"Ово није само промоција српске књижевне продукције већ један осврт на значајне јубилеје и личности, као и прилика да и кроз ову форму представимо Србију у једном раскошном и репрезентативном светлу. Вођени том идејом снимили смо и промо филм о Србији из наше продукције Од злата јабука који ће бити емитован цело време трајања сајма", каже за Програм за дијаспору РТС-а директор и главни уредник Принцип Преса и Националне ревије Мишо Вујовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво