Сабрања у Митрополији аустралијско-новозеландској

33. Српски фолклорни фестивал одржан је од 9. до 11. августа у Бониригу, у Аустралији. Епископ Митополије аустралијско-новозеландске Силуан упознао је присутне са пројектом веома значајним за српску заједницу - Колеџом Светог Саве и позвао их да се окупе 7. септембра 2019. године на Колеџу, где ће бити одржана прославита великих јубилеја Српске Цркве - осам векова самосталности и седам деценија Српске православне цркве у Аустралији и Новом Зеланду.

У Српском спортском центру Бонириг 9. августа 2019. године отворен је 33. Српски фолклорни фестивал. Првој вечери фестивала наступ одабраних фолклорних група пратиле су угледне званице из јавног и политичког живота Аустралије.

"Рујемо се у Господу што смо данас окупљени и што смо дошли са разних страна да пројавимо наше јединство. Преко фестивала, али и на другим местима на којима се окупљамо и сабирамо, пројављујемо нашу суштинску нит, а то је да смо сложни као српски народ и свесни да треба да одржимо себе, своју веру и своју културу, а да тиме обогатимо ову земљу и народе који нас окружују, да будемо „со земљи и светлост свету" по речима светог Јеванђеља.

Епископ Силуан је упознао присутне и са пројектом веома значајним за српску заједницу - Колеџом Светог Саве - који ће обележити ново поглавље српског народа на Петом континенту:

"У колеџу Светог Саве васпитаваћемо децу упућујући их на правилан поглед на живот који ће у себи носити печат Светосавског етоса који ће их надахњивати. Управо је кодекс Светог Саве помогао да се као народ одржимо."

Епископ Силуан је позвао народ да се окупи 7. септембра 2019. године на Колеџу, где ће бити одржана прославита великих јубилеја Српске Цркве - осам векова самосталности и седам деценија Српске православне цркве у Аустралији и Новом Зеланду.

"Том приликом, уз уважене госте из других помесних Цркава и политичког живота Новог Јужног Велса, посетиће нас и високопреподобни архимандрит Методије, игуман Царске лавре Хиландара, чија посета ће имати немерљив значај за верну децу Светог Саве", поручио је владика Силуан.

У суботу, 10. августа 2019. године, на имању Колеџа Светог Саве организован је ручак благодарности за све оне који су у протеклом периоду допринели изградњи зграде будућег Колеџа.

Епископ Силуан је срдачно поздравио све који су се одазвали позиву.

"Ово је само мали знак пажње и захвалности за оне који се својим несебичним радом и трудом уграђују у зграду Колеџа Светог Саве, поручио је епископ и присутне упознао са тренутним и будућим радовима као и напретком по питању регистрације школе и њеног плана и програма.

"Управо етос школе који ћемо неговати биће оно по чему ће наша школа бити препознатљива, поручио је епископ и захвалио кумовима Колеџа и свима који су од почетка градње допринели изградњи школе на било који начин:

"Наша жеља је да цела српска заједница буде укључена у пројекат Колеџа, јер смо коначно близу да имамо своју прву школу у Аустралији.

У осму недељу по Духовима, 11. августа 2019. године, епископ Силуан служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Кабрамти.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Ђуро Ђурђевић и Никола Билић, протођакон Петар Мракић и ђакон Милош Ракетић, уз прислуживање великог броја чтечева из Сиднеја.

"Данашња јеванђелска прича о умножењу хлебова и рибе, указује на знамење које је Христос учинио у времену и простору људске историје, али истовремено и на Тајну Цркве - Он је хлеб који силази са неба и даје се роду људском. Хлеб који једини може да утоли ону глад духовну ако Му се приступа са вером, страхом и љубављу. Зато треба да се радујемо што смо призвани да будемо удови Његовог тела", поручио је епископ.

После Свете Литургије, епископ је посетио завршни дан 33. Српског фолклорног фестивала у Бониригу, на коме су наступиле фолклорне групе из целе Аустралије. Том приликом, владика Силуан се обратио присутнима и истакао значај саборовања српског народа као пројаве јединства и слоге:

"Негујући нашу традицију, ми не само да утврђујемо српско културно наслеђе, већ и обогаћујемо друштво које нас окружује."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво