Словенија: После 27 година добио привремeни боравак

Будимир Вуковић, један од хиљада држављана бивше Југославије који су избрисани из словеначког регистра сталних становника 1992. године, после 27 година коначно је добио дозволу за привремени боравак, што му је омогућило да поново добије возачку дозволу и право на рад, пише љубљански Дневник.

"Коначно видим светло на крају тунела. На добром сам путу да мој статус буде у потпуности решен", прокоментарисао је Вуковић пресуду којом му је у понедељак омогућен привремени боравак.

Вуковић живи у Словенији од 1978. године, наводи Дневник, преноси словеначка агенција СТА.

Након што је по проглашењу независности Словеније остао без статуса сталног становника и без држављанства или других докумената, није могао да напусти земљу, с обзиром на то да је у њој од тада живео нелегално.

"С обзиром на то да у Словенији живим 41 годину, очекивао сам да ми буде одобрен сталан боравак, али разумем да бирократија ради корак по корак" , рекао је Вуковић, који је некада радио као техничар у нуклеарној централи Кршко.

Он тренутно зарађује за живот тако што продаје новине "Краљ улице", које продају бескућници.

"Продаваћу новине док не нађем други посао", каже Вуковић, који се у слободно време бави писањем.

Пошто му је враћена возачка дозвола, он је први пут легално изашао из земље у недељу, одвезавши се у Аустрију на кафу.

Вуковићу је привремени боравак одобрио Административни суд на основу Европске конвенције о људским правима и препорука Европског суда за људска права, према којим се од земаља захтева да регулишу статус људи који у њима дуго бораве, без обзира на то да ли је њихов статус био легализован у старту.

Бивши судија Уставног суда Матевж Кривиц, који је заступао Вуковића и друге грађане избрисане из регистра, каже да овај случај није усамљен.

Горан Раџић, који живи у Марибору већ 52 године, добио је привремени боравак тек пошто се жалио Устаном суду.

Међутим, за разлику од Вуковићевог случаја, мариборска администрација је "заборавила" да му врати право на социјалне бенефите, наводи Дневник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара