Летња школа српског језика у Игалу

Матица српска - Друштво чланова у Црној Гори организовала је Љетњу школу српског језика у Игалу, која је почела са радом 10, а трајаће до 31. августа, у просторијама Културно умјетничког друштва. Настава, на првом месту, подразумева учење српског језика (екавски и ијекавски изговор, говорне вештине, писање, граматички и лексички систем), а у склопу наставних активности предвиђена су и предавања из области српске књижевности.

Школа је намењена студентима српског/српскохрватског језика (европских и светских универзитета), као и српској дијаспори (особама старијим од 15 година). Ове године има укупно 14 полазника Љетње школе, и то из различитих делова света и са различитих универзитета (Тајван, Москва, Француска, Њемачка, Аустрија, САД, Санкт Петербург).

Иако је ово тек прва летња школа српског језика, биће понуђен квалитетан и разнолик садржај, тако да ће бити уприличена и предавања еминентних стручњака из различитих области српског језика, историје, науке, културе, уметности и религије, као и многе ваннаставне активности у виду дружења, екскурзија, обилазака културно-историјских знаменитости Црне Горе, песничких вечери.

Ангажовано је четворо сталних предавача и 11 повремених предавача од којих су већина универзитетски професори.

"Вјерујемо да је организовање Љетње школе српског језика за странце веома значајан пројекат у данашњој Црној Гори у којој је име српског језика у потпуности маргинализовано и избачено из јавне употребе, а српски народ дискриминисан до те мјере да му се оспоравају готово сва права. Надамо се да ће овај наш пројекат постати традиционалан и да ће допринијети очувању српског језика, књижевности, културе у свеукупног српског идентитета у Црној Гори", саопштено је из Матице српске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво