Српско лето у Македонији

Срби у Северној Македонији не би требало да чекају шта ће матица да уради за њих већ би, пре свега, требало да и сами преузму иницијативу у решавању својих темељних националних потреба и интереса, рекао је директор Управе за унапређење језика мањинских заједница при Министарству просвете у Влади Републике Северне Македоније Милутин Станчић.

Мислим да би матица свакако требало да је више присутна и да више учини за нас у напорима да сачувамо наш српски идентитет и језик, рекао је Станчић уз напомену да би много тога могли ми Срби овде у Македонији и сами да учинимо како би смо се изборили за свој бољи статус, српски језик, запошљавање у јавној администрацији и друго.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Станчић је нагласио да је установа којој је он на челу и „поред једне напете, неизвесне и турбулентне политичке ситуације која је на снази у овој земљи, успела, да уз много напора и труда, у наставни план и програм, од следеће године, уведе предмет Језик и култура Срба".

Анкета коју смо провели током летњег распуста, и приликом преузимања диплома ученика основних школа са читавог подручја Северне Македоније где живи наша заједница, али и међу многим Македонцима, интерес за овај предмет превазишао је и сама наша очекивања, рекао је Станчић.

Према досадашњим анализама и сазнањима највише је заинтересованих за овај предмет у скопским општинама Капош, Кисела Вода и Центар, затим Куманово, Јосифово у Општини Валданово, Росомон, у централном делу Македоније, у долини Вардара и још неким, рекао је Станчић.

Наводећи да је Биро за развој образовања током летњег периода расписао конкурс за спољне сараднике који ће да припреме планове и програм за овај предмет, Станчић је нагласио да ће да се, ако буде потребно, ангажовати и додатни наставни кадар за одељенску наставу од 3. до 5. разреда, као и оних у предметној настави од 5. до 9. разреда.

Осим ове припреме за почетак нове школске године важна активност Управе је и организовање летње наставе српског језика и културе на Охридском језеру, рекао је Станчић истичући да је тај једнонедељни курс такође својеврсна и важна припрема за редовну наставу за јесен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара