У посети градоначелнику Вићенце

У Градској кући општине Вићенца, 8. јула, делегација удружења "Видовдан", председник Дејан Митић и чланица Рада Рајић Ристић, посетила је градоначелника Франћеска Рука (Francescо Ruccо) како би му уручили књигу "Београд некад и сад", поклон Растка Јанковића, помоћник директора Канцеларије Владе Србије за дијаспору Министарства спољних послова, као знак добре сарадње између два пријатељска народа.

У априлу је управо градоначелник Вићенце био домаћин изложбе, веома значајне за српски народ, у организацији Архива Србије "Србија и Срби 1914-1918", архива фотографија из првог светског рата, аутора Мирослава Перишића и Јелице Рељић.

После уручивања књиге Београд некад и сад, чланови удружења Видовдан су остали неко време у Градској кући у разговору са градоначелником Вићенце. Била је то добра прилика да сазнамо како Франћеско Руко гледа на српску заједницу у Вићенци.

"Срби су једна многобројна заједница у граду и у околини, добро интегрисана. Велики су радници, поштени грађани, поштују своје традицију и традицију Вићентинаца. Имам апсолутно позитиван став према њима", рекао је Руко за РТС.

 Има ли можда и непријатних ситуација, када се Срби нису понашали добро, нису имали регуларна документа...?

"Постоје и такве ситуације, као и код нас, Италијана, или других нација, али већина је добро интегрисана, и поштују правила наше заједнице."

 Српски народ се заједно са италијанским борио у Првом светском рату, знамо да су Италијани својим бродовима помогли српској војсци да се пребаци у Грчку?

"Апсолутно. Наше народе везује пријатељство и солидарност из Првог светског рата, и оно и даље траје."

 Како видите будућност српске заједнице у Вићенци?

"Будућност Срба у Вићенци је позитивна, нове генерације су ту, деца емиграната из Србије су добро интегрисана у наше друштво, уче, раде, друже са нашом децом. Пример дају баш ти млади нама одраслима, да се не виде разлике припадности једном или другом народу, а то је много важно, добра лекција за нас одрасле."

 А видите ли Србију у Европској унији?

"Ја се надам да ће Србија ући у Европску унију, јер је она земља велике традиције, снажна, већ добро интегрисана, и дакле земља у развоју..."

 Интеграција или асимилација младих Срба?

"Сигурно је да су већ добро интегрисани, друже се са нашом децом. Ја то видим у школама где иду и моја деца. Иако су добро интегрисана, не заборављају своје корене, традицију, културу  и религију. Подсећам да овде постоји јака српска религиозна заједница која се окупља у православној цркви Св. Лука у зони Сан Марко у Вићенци. Поред тога, трудимо се да српској заједници пронађемо и додатни простор где ће моћи да се састају и организују своје манифестације."

 Ипак постоји страх родитеља да ће се деца уместо да се интегришу, асимиловати?

"Не, важно је ићи према конкретној интеграцији, никако асимилацији", закључио је градоначелник Вићенце Руко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво