Реганови, чувари балканског фолклора у САД

Поводом обележавања седме годишњице баштињења фолклорног блага у Америци, колекционари Биљана и Џон Реган су недавно поново отворили врата свог дома у Силвер Спрингу, у Мериленду, за рођаке, пријатеље и сараднике, али и друге одабране званице.

Поставка неформалног музеја, коју су Реганови уприличили у породичној кући, већ неколико година сведочи о њиховом преданом раду на пољу очувања балканске, а посебно српске традиције и културе на тлу САД. Ту поставку поред ношњи чине и многи пратећи одевни додаци и предмети из свакодневног живота наших предака.

Све је покренула Биљана, подстакнута љубављу према фолклору, утканој у њено биће од стране родитеља. Ипак, признаје, ништа не би постигла да није било Џона, који јој је од доласка у Нови свет 2012. подршка у свему, тако да су њих двоје овим уједно обележили и седам година брака.

"Ресурсима из своје колекције сам приредила, самостално и у сарадњи са српским и страним институцијама и организацијама, попут Амбасаде Србије и дипломатских представништава других земаља, затим Конгресне библиотеке, Америчког савета за међународно образовање и осталих, неколико десетина изложби, ревија и других манифестација. У питању су догађаји који пре свега славе различитост, на којој се и Америка темељи", каже Биљана.

За свој рад Биљана је примила похвалу Његове екселенције српског амбасадора у Вашингтону Ђерђа Матковића и архијерејски благослов Његовог Преосвештенства епископа источноамеричког СПЦ Иринеја.

Гости на прослави годишњице, међу којима и представници Амбасаде Србије, уживали су дивећи се експонатима уз музичке бравуре Боре Дугића и специјалитете из домаће кухиње. На крају су сви заједно наздравили шампањцем, са жељама да музеј Реганових буде још богатији и једнога дана постане и званичан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво