Ђаци Просвјетине "Школе српског језика" у Београду

Тродневна екскурзија Просвјетине "Школе српског језика" која је трајала од 8. до 10. јуна 2019. успешно је изведена, а ђаци су добили прилику да посете главни град Србије и уче српски језик у матичној држави.

„Школа српског језика" је пројекат СПКД „Просвјета" из Беча, и већ неколико година настоји да ученике српског порекла који живе у Бечу приближи српској култури и научи их српском језику и писму, као и колико је важно да, иако живе у дијаспори, очувају своје наслеђе, саопштавају из Просвјете.

Председник Просвјете из Беча, Срђан Мијалковић се са својим тимом годинама бори да српска деца, иако су рођена у Аустрији, не забораве своје порекло, и зато ова школа широм отвара врата свим ученицима који имају од 6 до 14 година и који желе да науче српски језик и ћирилицу.

На овој едукативној екскурзији, ђаци су имали прилику да обиђу знаменитости града Београда, посете Храм Светог Саве, Бео зоо-врт „Добре наде", Калемегдан, прошетају Кнез Михајловом улицом, виде Авалски торањ, Цркву Брвнару посвећену Деспоту Стефану Лазаревићу и Споменик Незнаном јунаку на Авали, као и да учествују у многобројним радионицама. Ђаци су стално били у пратњи својих наставница Александре Танасковић, Сузане Миловановић, Иване Миловановић и Бојане Петрић, а посебне заслуге иду наставници Александри која је осмислила сам програм екскурзије.

Последњег дана, ђаци су посетили Основну школу „Стеван Синђелић" где су их сачекали наставници и ученици београдске школе који су за бечке вршњаке припремили коктел и посебан забавно-едукативни програм. Бечким ученицима се овај дан посебно допао, јер су како кажу, осим стицања нових знања, могли да уоче разлике у учењу и извођењу наставе у Србији и Аустрији. Учитељи и наставници београдске школе су наставницама Просвјете уручили књиге и даровали им слику коју су насликали ђаци поменуте школе у знак сећања на њих, као и за почетак лепе и дуге сарадње. 

„Врло сам задовољна како је протекла екскурзија, и јако сам срећна јер сам имала прилику да на што лепши начин прикажем деци лепоте нашег Београда, где сам и сама одрасла, те тај град зато заузима посебно место у мом срцу. Осим тога, бескрајно сам захвална мом учитељу Јовану Јовановићу, који је са радошћу прихватио идеју о посети бечких ђака и заједно са директорком и бројним учитељима и наставницима организовао им незаборавно дружење у школи „Стеван Синђелић" коју сам и сама похађала", истакла је наставница Александра Танасковић.

Оно што се ђацима посебно допало је била посета Удружењу „Милутин Миланковић" где су их срдачно угостили чланови удужења, и за бечке ђаке припремили освежење као и пригодан програм. Пројекцијом филма о познатом научнику код деце је продубљен интерес за српског великана, а посета је завршена уз размену поклона и обострано израженом жељом за даљом сарадњом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво