"Адлигат" привлачи пажњу целог света

Делегација новинара из Алжира дошла је у посету Србији како би посетила и извештавала о раду Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“. Посета је организована уз подршку Друштва пријатеља Алжира и Амбасаде Алжира у Србији.

Петоро новинара из више различитих медија, већ су писали о Адлигату и о Теслиним писмима која се могу видети у овом удружењу у којем се налази најзначајнија збирка књига о Алжиру у југоисточној Европи.

У тој збирци налазе се драгоцена и изузетно ретка издања штампана за време алжирске борбе за независност, коју је активно подржавала Југославија, затим књиге из легата професора и дипломате Дарка Танасковића са посветама важних алжирских писаца и ретким уџбеницима за учење арапског језика...

Ту је и један од најређих арапско-француских речника штампан у Алжиру 1871. године, за којим је професор Танасковић трагао више деценија. Овај необични речник, заправо фототипско издање рукописа, привлачи многе интелектуалце и библиофиле из арапског света који се за њега интересују и желе да дођу у Београд како би га видели, заједно са другим ретким и важним материјалима за историју светске културе и науке. Поред публикација, у Адлигату се чува и значајна збирка алжирске филателије и нумизматике. У посету Адлигату, са алжирским новинарима, дошао је и амбасадор Алжира Њ.Е. господин Шебшуб, а амбасада је такође помогла у организацији новинарске посете.

Удружење Адлигат је на Бањици отворило Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности који је изузетно познат у свету и зарад којег странци и новинари из различитих земаља често посећују Србију. Поред алжирских новинара, у току јуна у Србију је, како би посетила Адлигат, дошла једна породица из Холандије.

„Поносни смо на то да људи из целог света препознају наш рад. Имамо више стотина заинтересованих људи, углавном интелектуалаца широм планете, који су изразили жељу да дођу у Србију само како би видели наше музеје, а ми покушавамо да им помогнемо у организовању посета колико можемо и да им онда представимо и Београд и остатак Србије на најбољи могући начин", каже Виктор Лазић, председник Адлигата и додаје:

„До сада су само због Адлигата у Београд долазили интелектуалци из Индонезије, Уједињених арапских емирата, Француске, Немачке и Енглеске... Групу алжирских новинара у Београду су, после посете Адлигату, на разговор примили министри Ивица Дачићи и Зоран Ђорђевић а затим смо им организовали туристички обилазак Србије, пре свега Новог Пазара и Златибора. Веома смо захвални свима који су нам помогли у организацији новинарске посете, а пре свега Друштву пријатеља Алжира и његовом председнику Марку Јелићу, затим ПМЦ Инжењерингу, Туристичкој организацији Опленац и општини Топола, Туристичкој организација Нови Пазар и граду Новом Пазару, Туристичкој организацији Златибор и општини Чајетина, Туристичкој организацији Савски Венац и општини Савски Венац."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара