Којчић, Савов и Симић добитници награде "Драгиша Кашиковић"

Награда "Драгиша Кашиковић", коју издавачка кућа "Српска реч" додељује 25. пут, припала је Драгољубу Којчићу, Ганчу Савову и Милану Р. Симићу. Истакнути писац, новинар, сликар, преводилац и политички емигрант Драгиша Кашиковић (1932-1977), убијен је пре 42 године у просторијама листа "Слобода", гласила Српске народне одбране у Чикагу.

Којчић, есејиста, књижевни и ликовни критичар, директор и главни уредник Завода за уџбенике, награђен је за публицистичке и научне текстове које је објављивао и објављује у зборницима, часописима и новинама: "Политика", "Србија и Европа", "Зенит", "Хришћанска мисао", "Геополитичка стварност Срба", "Српско питање данас"...

Исто признање припало је за новинарство и преводилаштво Ганчу Савову (1930) из Софије, професору универзитета, књижевнику, антологичару, преводиоцу са српског језика, сараднику Бугарске академије наука, новинару и уреднику у више издавачких кућа и периодичних издања.

Са српског на бугарски превео је више од 40 књига. За време комунизма био је осуђен на 18 година затвора у Бугарској, под отпужбом за идеолошку диверзију и делатност у корист Југославије.

Афористичару, књижевном критичару, есејисти и главном уреднику часописа за културу "Наш траг", Милану Р. Симићу (1959) из Велике Плане, награда је додељена за афоризме објављене у „Политици“, „Новостима“, „Данасу“, „Етни“ и другим листовима и часописима, као и књигама „Чизма режим чува“ (1996),“Гласаћемо се још“ (1997), „Зовите ме Аристотел“ (2013) и „Жуљ на жуљ“ (2017).

У најужем избору били су и новинар и књижевник Војкан Ристић из Врања, сатиричар Владимир Ћалић из Београда и историчар и професор Петар Миладиновић из Крушевца.

О добитницима је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић, (председник), историчар Предраг Остојић и председник Матице исељеника и Срба у региону Миодраг Јакшић (чланови).

Признање, које се додељује за врхунске професионалне научне и уметничке домете и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио истакнути писац, новинар, сликар, преводилац и политички емигрант Драгиша Кашиковић (1932-1977), биће уручено 17. јуна у 12 часова, у Удружењу књижевника Србије, на 42. годишњицу Кашиковићевог убиства, које се догодило у просторијама листа "Слобода", гласила Српске народне одбране у Чикагу.

број коментара 0 Пошаљи коментар