Песник Драган Вукашиновић обележио 20 година креативног рада

У концертној сали града Солотурна у Швајцарској, 30. маја, песник Драган Вукашиновић, у сарадњи са пијанистом Николом Пешићем, обележио је 20 година креативног стварања представивши своју песмарицу "Снагом живота срце нам туче".

Госте је на почетку поздравио и класичном нумером отворио програм пијаниста Никола Пешић, након чега се и аутор обратио публици читајући своје две песме.

Песников живот и рад представио је др Томислав Симић, а током даљег програма пријатељи аутора читали су одабране песме. Једну од интерпретација извео је и ауторов пријатељ швајцарског порекла, који је за ову прилику научио једну песму на српском и исту превео на немачки језик. У пуној сали публика је имала прилику да кроз лирику ужива у најинтимнијим осећањма љубави аутора уз клавирску интерпретацију пијанисте Николе Пешић.

Никола Пешић, пета генерација педагошке и пијанистичке лозе Франца Листа, рођен је 1987. године у Пироту. Један је од најуспешнијих и најсвестранијих пијаниста своје генерције. Дипломирао је клавир на Факултету Уметности у Нишу и магистрирао клавир, камерну музику и клавирску педагогију на Универзитету уметности у Берну. Добитник је великог броја награда на клавирским такмичењима. Активно наступа као солиста и камерни музичар широм Европе где тренутно промовише свој соло албум "ЕАСТ WЕСТ". Снимио је два це де-а хуманитарног карактера, за помоћ угроженој деци у Африци и Швајцарској. Аутор је јединственог концепта "Прва музичка искуства на клавиру" приручник за наставнике клавира који је одлично оцењен на конференцији европске асоцијације клавирских педагога (EPTA) у Листалу (CH).

Програм ове несвакидашње вечери завршен је у романтичарском стилу песмом посвећеној супрузи аутора Драгана Вукашиновића Јулијани Вукашиновић и Шопеновом нумером "Ноктурно".

По завршетку програма песник је потписивао књиге, након чега су гости уз аперо имали прилике да поразговарају са аутором.

Драган Вукашиновић рођен је 25. октобра 1968. године у Ђаковици, КиМ. Најраније детињство провео је у Немачкој, средњу школу завршио је у Крушевцу, дипломирао је на правном факултету у Крагујевцу. Протеклих двадесет година живи са породицом у Швајцарској.

Сећања, љубав, љубав према породици, пријатељима и својој земљи, као и богата историја српског народа били су му инспирација за његову збирку поезије 66 песама, издавача Прометеј, Нови Сад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи