Српско пролеће у Бечу

У недељу, 19. маја 2019. године, у кафе-ресторану „Тесла“ у Бечу, „Клуб младих уметника“ Просвјете Аустрија организовао је осмо „Вече младих писаца“.

Инспирацију за догађај донело је како време, тако и аустријски песник Рајнер Марија Рилке својим речима - „Опет је пролеће. Земља је као дете које зна песме напамет." „Клуб младих уметника", кога већ две године воде проф. Весна Шпирић и инж. Урош Уљаревић, као део СПКД „Просвјета", делује кроз реализацију различитих пројеката из области уметности и културе негујући српску културу и традицију, сазнајемо из Просвјете из Беча.

Публику и извођаче је најпре поздравио потпредседник Просвјете Марко Сарић, који није крио одушевљење целокупном организацијом и атмосфером. 

У кафе-ресторану „Тесла", као и његовој башти тражило се место више, а публика је уживала у речима младих аутора о лепоти, љубави, тренуцима вечности и магији, о звездама и сновима, као и епилогу који увек на крају долази. Организаторка Весна Шпирић је по први пут написала текст песме коју је без музике успела сама да искомпонује, док јој је аранжман урадио музичар Ведран Гаврић, са ким је заједно отпевала своју песму „Бисајд ју" на енглеском језику.

Други учесници су изабрали да публици изнесу неке од најлепших дела домаће књижевности попут песама „Ин мемориам" и „Успаванка" Мике Антића као и „Херцеговина" Јована Дучића. Осим тога, Никола Прерад је изрецитовао песму Едгара Алана Поа „Анабел Ли". 

Осим учесника из Србије, своје радове представили су и млади из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске, што је посебно обрадовало организаторе јер како кажу, част им је што их љубав према уметности све спаја.

Песникиња Тена Крањчић, која је иначе више пута учествовала на Вечерима младих писаца, допутовала је из Загреба само да би, како сама каже, поделила своје стихове са овим дивним људима, и упила енергију ових невероватних умова. Тена је пре годину и по дана, по узору на Вече младих писаца, почела и сама да у Загребу организује „Пишчеву ноћ", поетско вече за младе ауторе, на које је јако поносна.

Харизматичне модераторке Катарина Станисављевић и Николина Бобар су водиле публику кроз ово магично вече писане речи. Гитариста Ведран Гаврић је сваког извођача пратио креативним инструменталним импровизацијама на гитари, и тако дао још лепшу ноту већ квалитетној поезији. За све присутне су већ традиционално били припремљени поклони у виду цитата познатих аутора које је добио сваки посетилац, а даме је обрадовало пролећно цвеће којима је амбијент био украшен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво